Foto: BoBo
Foto: BoBo

Premier Janez Janša je v ponedeljek DZ-ju vnovič namignil na možnost zaprtja države zaradi strme rasti okužb z novim koronavirusom. V ponedeljek je bilo 1669 potrjenih okužb oz. skoraj tretjina vseh opravljenih PCR-testov. Skoraj identično število potrjenih okužb (1670) je bilo lani 21. oktobra, ko še ni bila na voljo cepiv proti covidu-19.

Janša je v DZ-ju med drugim pojasnil, da je v Sloveniji najhitrejša rast okužb v Evropi, kar pomeni pritisk na bolniške postelje in na intenzivne oddelke. Zaradi tega pa bo vlada lahko ponovno prisiljena uvajati ukrepe, "ki ne bodo PCT-ukrepi, ampak bodo ukrepi, ki bodo ponovno zapirali javno življenje in gospodarstvo, povzročali dodatno škodo, zavirali okrevanje po epidemiji in povzročali nove smrti," je navedel Janša.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob torkovem vladnem obisku v obalno-kraški regiji, kot so poročali mediji, sicer izjavil, da: "Vlada nima načrta za zapiranje države, vlada ima načrt, kako precepiti prebivalstvo."

1669 okužb, novega zapiranja naj ne bi bilo

Zapiranje dejavnosti bi pomenilo ponovni zastoj gospodarskega zagona

Na premierjeva razmišljanja o morebitnem ponovnem zapiranju države so se ostro odzvali tudi na gospodarski (GZS) in obrtni (OZS) zbornici.

"To enostavno ni sprejemljivo," je opozoril generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti, ki se sicer zavzema za čim večjo precepljenost prebivalstva in spodbujanje zaposlenih k cepljenju.

Generalni direktor GZS-ja se je sicer strinjal, da so podatki o okužbah s covidom-19 vse bolj alarmantni, jih pa po njegovem prepričanju lahko še vedno obvladamo z odgovornim ravnanjem slehernega posameznika, doslednim spoštovanjem preventivnih ukrepov, upoštevanjem pogoja PCT in z okrepitvijo cepljenja. Le tako bo mogoče ohraniti odprtost države v naslednjem obdobju, je prepričan Cantarutti.

Sorodna novica V ponedeljek 1669 okužb, skoraj tretjina testov pozitivnih

Ob tem je poudaril, da sta prvi in drugi val pandemije covida-19 nacionalno gospodarstvo stala 1,5 milijarde evrov v obliki izgubljene oziroma zamujene gospodarske rasti. Še vedno številne dejavnosti čutijo posledice skoraj leto in pol trajajoče pandemije in spreminjajočih se ukrepov na področju varovanja zdravja.

Vsakršno morebitno ponovno zapiranje dejavnosti bi pomenilo ponovni zastoj gospodarskega zagona, poudarja Cantarutti, ki poudarja, da aktualna gospodarska pričakovanja ostajajo dobra in gospodarska rast Slovenije za 1,5 odstotne točke presega rast v evrskem območju.

GZS poudarja nujnost, da gospodarstvo ostane odprto, in hkrati pozorno spremlja odločitve o zajezitvenih ukrepih v drugih evropskih državah, ki so zelo selektivni in ne obremenjujejo gospodarstva. Po podatkih Univerze v Oxfordu je indeks zajezitvenih ukrepov v Sloveniji na ravni novih članic EU-ja.

19:01

Vzdrževanje zdravstva na neki relativno stabilni točki

Po poročanju Radia Slovenije je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte opozorila, da smo s skokovitim povečanjem okužb, ki bodo čez teden ali dva poslabšale tudi razmere v bolnišnicah, na meji, a dokler zdravstveni sistem obvladuje najhujše bolnike, zapiranja ne bo: "Najtežja stvar je bila, da so se šole zapirale, to nikakor ne pride v poštev. Želimo, da družba teče normalno. Če bo to pomenilo, da se malo pogosteje testiramo, če nismo cepljeni ali preboleli, je to verjetno sprejemljiv ukrep."

Ministrstvo za zdravje pa je na Twitterju objavilo njeno izjavo, v kateri je povedala, da ocenjujejo, "da rast okužb trenutno ni eksponentna, zato lahko z ukrepi, ki jih imamo, zdravstveni sistem vzdržujemo na neki relativno stabilni točki."

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada naj ne zapira malega gospodarstva

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) prav tako ostro nasprotujejo napovedi premierja Janše o morebitnem vnovičnem zapiranju gospodarstva zaradi slabe epidemiološke slike. Zapiranja si ne moremo privoščiti, poudarjajo v zbornici, kjer jih skrbi tudi zaradi vse višjih cen energentov. Menijo, da bi vlada z ukrepi morala preprečiti rast cen.

V sporočilu za javnost so zapisali, da si zapiranja gospodarstva zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom ne moremo več privoščiti, saj so številni obrtniki in podjetniki še vedno v fazi okrevanja po dolgotrajnem zaprtju v času epidemije.

Vlado pozivajo, naj ne zapira malega gospodarstva. "Kot vemo, so bile posamezne storitvene dejavnosti zaprte več mesecev, s tem pa so podjetja imela tudi velike izgube. Zapiranje enostavno ni rešitev, saj se bodo številne dejavnosti izvajale na črno, kjer pa se pogoj PCT niti ne izvaja niti ne nadzoruje," je opozoril predsednik OZS-ja Branko Meh.

Še dodatno bi lahko obrtnike in podjetnike, ki okrevajo po epidemiji, po mnenju zbornice prizadelo rekordno višanje cen energentov. V OZS-ju, kjer so zaskrbljeni zaradi višjih cen, menijo, da bi morala vlada poseči na trg in sprejeti ukrepe, s katerimi bi preprečila visok dvig cen energentov.

V OZS-ju tako pričakujejo ukrepanje vlade, ki ima za to tudi zakonodajno podlago, so poudarili in spomnili na besede gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, da lahko država vpliva na cene električne energije.