Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Recesija zaradi epidemije covida-19 bo podobno globoka kot leta 2009, vendar so razlogi, pa tudi določeni strukturni dejavniki, tokrat drugačni, je dejal Ivanc.

"Z veliko nestrpnostjo pričakujemo podatke za prvo četrtletje, v najboljšem primeru bo padec okrog triodstoten, kar bo vseeno boljše kot v povprečju območja evra," je ocenil.

Po njegovem mnenju bi lahko vsaj v prvem četrtletju Slovenija krizo prebrodila bolje kot večina sredozemskih držav, saj je umik omejitev prispeval k delni oživitvi dejavnosti.

Na drugi strani se po njegovih besedah že kaže kriza v sektorju predelovalnih dejavnosti, kjer so imeli aprila in maja sicer razmeroma veliko dela. Ivanc je to pripisal ustavljenim italijanskim tovarnam, zaradi česar so naša podjetja lahko pridobila več poslov.

Zdaj pa so se pojavile težave, ker nekatera večja evropska podjetja dobivajo pomoč držav, ki pa je pogojena tako, da morajo vsaj del proizvodnje obdržati v državi, zaradi česar imajo podjetja v Sloveniji manj naročil.

"Najbolj prizadet bo gotovo turizem, imamo pa tudi nekaj panog, ki jih kriza ni prizadela, temveč jim je celo koristila, recimo prehrambna industrija, farmacija in informacijske tehnologije," je naštel. Povečala se je tudi dostava na dom, saj so se številna podjetja ob razglasitvi epidemije prilagodila razmeram in se preusmerila k dostavi.

Otežen dostop do posojil podjetjem