Iz koalicije že prihajajo glasovi, da domnevna ponujena cena 130 evrov na delnico ni sprejemljiva. Foto: MMC RTV SLO
Iz koalicije že prihajajo glasovi, da domnevna ponujena cena 130 evrov na delnico ni sprejemljiva. Foto: MMC RTV SLO
Prodaja Telekoma visi v zraku
V SDH-ju bodo preučili ponudbo za Telekom

Proces prodaje Telekoma je v rokah Slovenskega državnega holdinga (SDH) in o tem nimajo nobenih informacij, je dejala vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer. SDH vladi tudi ni posredoval nobene informacije v zvezi s pogajanji z britanskim skladom Cinvenom.

Pogajanja SDH-ja kot predstavnika prodajalcev večinskega deleža v Telekomu Slovenije in britanskega investicijskega sklada Cinven naj bi se sicer po neuradnih, a zanesljivih informacijah končala, a so v SDH-ju to zanikali. V sredo so namreč sporočili, da pogajanja še niso končana in da SDH odločitve še ni sprejel.

V SDH-ju bodo danes in jutri preučili ponudbo, nato jo bodo dali v potrditev nadzornemu svetu in po potrebi še skupščini oziroma vladi. Po nekaterih informacijah lahko tehnični postopki do morebitnega podpisa pogodbe trajajo do 14 dni.

Po istih neuradnih informacijah naj bi Cinven v končni ponudbi za tričetrtinski delež v Telekomu ponudil 130 evrov za delnico. Od tega naj bi 110 evrov na delnico izplačal takoj, dodatnih 15 evrov na delnico naj bi bilo odvisnih od razpleta odškodninskih tožb, še pet evrov pa od tržnega položaja družbe. Cena 130 evrov za delnico naj bi bila 13 odstotkov višja od prvotno ponujene cene.

Tudi britanski sklad Cinven, ki je sicer do aprilskega izteka roka edini oddal zavezujočo ponudbo za Telekom Slovenije, teh informacij ne komentirajo.

Predstavniki koalicije se, čeprav o tem niso razpravljali, vprašanjem o prodaji Telekoma niso mogli izogniti. "Videli bomo, kakšen bo predlog kupcev, temu primerno pa se mora odzvati SDH," je po srečanju koalicije dejal vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša.

Cerar: Prodaja ni v pristojnosti vlade
Predsednik vlade je pojasnil, da SDH vlade ni zaprosil za odločanje o prodaji Telekoma Slovenije, kot se je v zadnjih dneh omenjalo v medijih. Poseganje v postopek prodaje bi bilo napačno in neproduktivno, je dodal.

Vodenje postopka ni v pristojnosti vlade, zato je treba počakati na zaključek postopka in poročilo SDH-ja, je sklenil predsednik vlade.

Han: Informacija o ceni je zastrašujoča
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han pa je dejal, da ostajajo v stranki glede prodaje zadržani. Menijo namreč, da bi bilo dobro, da Telekom ostane v slovenskih rokah. Če pride dober strateški kupec, s pravo ponudbo, je to stvar dogovora, je še dejal. "A kar novinarji poročate, je zastrašujoče in nesprejemljivo," je glede cene dodal Han.

"Po mojem mnenju je ponudba dobra, lahko tudi zelo dobra. Presega namreč ceno in ponudbe vseh kupcev oziroma prevzemnikov okoliških telekomov," pa je za TV Slovenija glede domnevno ponujene cene dejal svetovalec Cinvena, Igor Štemberger.

Na vprašanje, ali želi, da o Telekomu odloča vlada kot skupščina, pa je Han odgovoril, da nič ne želi, a ne ve, ali bo kdor koli želel prevzeti sam odgovornost. Po nekaterih informacijah bi lahko tehnični postopki do morebitnega podpisa pogodbe trajali okoli dva tedna.

Erjavec: Odločitev skupščine bi bila najslabša
Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa ocenjuje, da SDH ne bo sprejel odločitve o prodaji Telekoma, pač pa bo odločitev prepustil skupščini, torej vladi. Po mnenju Erjavca je to najslabša rešitev, zato pričakuje, da bo SDH svojo nalogo opravil. Sicer pa Erjavec ni želel komentirati neuradnih podatkov glede cene za delnico niti ni želel odgovoriti na vprašanje kako bo ravnala DeSUS, če bo končna odločitev pristala v rokah vlade.

Prodaja Telekoma visi v zraku
V SDH-ju bodo preučili ponudbo za Telekom