Se je delodajalec
Se je delodajalec "znašel" ali krši zakonodajo? Namesto stavkajočih za stroji nadomestni delavci. Foto: MMC RTV SLO

Delo v podjetju tako ni zastalo, sedem nadomestnih delavcev pa so iz idrijskega obrata pripeljali s službenimi vozili, hkrati pa je delodajalec najel varnostno službo, ki je obkrožila stavbo, je povedala predsednica sindikata Neodvisnost Gorenjske in članica stavkovnega odbora Milena Koselj Šmit. Stavkalo je 16 od 20 delavcev dopoldanske izmene.

Po mnenju predsednika sindikata v Rotomatiki Andreja Robiča vodstvo delavcev na ta način ne bo zmoglo stalno nadomeščati, saj je "naročil zelo veliko in delo običajno poteka v štirih izmenah in tudi med vikendi". Dodal je, da v lamele mesečno predelajo okoli 4.000 ton pločevine.

Stavkajoči so dan preživeli v jedilnici, pri njihovih strojih pa so delali drugi, nadomestni delavci, je dejala Milena Koselj Šmit in dodala, da gre za "unikom v slovenskem prostoru in očitno kršitev delovne zakonodaje." O dogajanju so že obvestili inšpektorja za delo. Inšpektorat za delo je tako že uvedel inšpekcijski nadzor, ki pa še ni končan.
Vodstvo meni, da je stavka nezakonita
Člani sindikata Neodvisnost (vanj je včlanjenih 90 od 120 zaposlenih) so stavko zaradi nezadovoljstva s plačami napovedali pred tednom dni. Kratka pogajanja z vodstvom niso bila uspešna, saj je to prepričano, da je stavka neutemeljena in da je tudi reprezentativni sindikati ne podpirajo.
Ob tem v vodstvu Hidrie poudarjajo, da so vedno, tudi v najbolj kriznih časih, redno izplačevali vse plače, dodatke, regrese in božičnice, spoštovali vse panožne kolektivne in da so plače za od 13 do 25 odstotkov nad panožno ravnjo. Osnovne plače nekaterih kvalificiranih delavcev v oddelkih proizvodnje ustrezajo celo osnovnim plačam za VI. tarifni razred, pravijo v podjetju.
Prepričani so tudi, da niso kršili zakona o stavki, saj niso zaposlovali novih delavcev, temveč so zgolj prerazporedili obstoječe, s čimer so po besedah vodstva preprečili zamude v dobavi kupcem, velikim mednarodnim korporacijam.
Stavkali bodo do konca
Neodvisnost so pozvali k preklicu stavke. Petkova jutranja pogajanja so bila neuspešna, datum nadaljevanja pa še ni določen. Sindikat zato vztraja, da bo stavkal do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Delavci Hidrie Rotomatike delajo v treh izmenah, ponoči in ob koncih tedna, stavkovna zahteva pa je dvig plač s 593 evrov na 748 evrov za proizvodne delavce in sorazmeren dvig plač v drugih razredih. Zahtevajo tudi 100 evrov izplačila lokacijskega dodatka, ureditev delovnih razmer glede izpostavljenosti zdravju škodljivim snovem in ureditev prezračevalnega sistema.