Družba Hidria po dogovoru o finančnem prestrukturiranju sklepa nove posle. Foto: BoBo
Družba Hidria po dogovoru o finančnem prestrukturiranju sklepa nove posle. Foto: BoBo

Družba Hidria AET bo francoski družbi Peugeot Citroen, ki je drugi največji proizvajalec dizelskih motorjev na svetu, dobavljala ogrevalne svečke za njihov osrednji dizelski motor DV5R. Poleg tega, da bo 30 milijonov evrov vredna pogodba povečala rast prodaje podjetja, pa je po mnenju izvršnega direktorja Hidrie Iztoka Seljaka pomembna tudi zato, ker se Hidria postopoma uveljavlja kot vodilni svetovni proizvajalec v tem segmentu. Že v kratkem naj bi ji uspel podoben posel tudi z družbo BMW.

Ogrevalne svečke, ki jih bodo dobavljali v Francijo, so namenjene hladnemu zagonu in zmanjševanju emisij ob segrevanju motorja na delovno temperaturo. Svečka, ki so jo v Hidrii razvili za Peugeot Citroen, doseže na konici temperaturo 1000 stopinj Celzija v le dveh sekundah.

Seljak je obenem poudaril, da je Hidria tudi primer dobrega in učinkovitega prestrukturiranja. Pred kratkim so namreč dosegli dogovor z bankami upnicami, do katerih so imeli previsok kratkoročni dolg. Podrobnosti prestrukturiranja ostajajo poslovna skrivnost, vendar pa jim bo zaradi prestrukturiranja uspelo prihodke od prodaje povečati z 250 milijonov evrov letno na 350 milijonov evrov letno, pri čemer bodo 80 milijonov evrov namenili za investicije in razvoj.

Koncern Hidria zaposluje 2340 ljudi, v prihodnjih letih pa pričakujejo, da bo število zaposlenih zraslo za dva odstotka letno. Lani je Hidria poslovala z 22,5 milijona evrov dobička, kar je štiri milijone več kot leta 2013. Za letošnje leto merijo na 25-milijonski dobiček.