Hidria bo ključne dele volanskih sistemov, ki jih bosta francoski proizvajalec avtomobilov PSA Peugeot Citroen in nemški Opel od leta 2017 vgrajevala v nova vozila Citroen C3 in DS3 ter v Opel Merivo, proizvajala v tovarni v Kopru. Foto: BoBo
Hidria bo ključne dele volanskih sistemov, ki jih bosta francoski proizvajalec avtomobilov PSA Peugeot Citroen in nemški Opel od leta 2017 vgrajevala v nova vozila Citroen C3 in DS3 ter v Opel Merivo, proizvajala v tovarni v Kopru. Foto: BoBo
christof droste
Christof Droste je v Hidrii oktobra prevzel položaj podpredsednika poslovodnega odbora, odgovornega za operativno odličnost in prestrukturiranje. Foto: BoBo
Droste gre iz Helle Saturnus v Hidrio prestrukturirat dolg

Hidria se je po pojasnilu predsednika poslovodnega odbora in izvršnega direktorja Hidrie Iztoka Seljaka v neugodnem položaju znašla zaradi intenzivnega razvoja in velikih vlaganj v preteklem desetletju. Določeni projekti se niso izkazali po pričakovanjih, npr. prevzem podjetja Bausch, na področju klimatskih naprav, prizadela jih je kriza v gradbeništvu, preveč pa je bilo tudi kratkoročnih posojil.

Ker želijo v Hidrii v okviru procesa prestrukturiranja izboljšati tudi operativno poslovanje, so k sodelovanju povabili Christofa Drosteja, ki je v Hidrii oktobra prevzel položaj podpredsednika poslovodnega odbora, odgovornega za operativno odličnost in prestrukturiranje. "Gre za izjemno kombinacijo in vesel sem, da se je realizirala," je bil zadovoljen Seljak.

"V Sloveniji niso uspešna le podjetja s tujim kapitalom, ampak tudi slovenska podjetja," je dejal Droste in dodal, da je med njimi vedno omenjal tudi Hidrio, h kateri se mu ni bilo težko pridružiti.

Menedžer leta, ki so ga premestili na Kitajsko
Združenje Manager je Drosteja leta 2011 nagradilo z nagrado manager leta. Toda na začetku letošnjega leta je bil nepričakovano zamenjan in premeščen na Kitajsko, kjer je postal podpredsednik operativnega poslovanja Helle Lighting za Kitajsko. Po tedanjem pisanju Dnevnika naj bi bile med razlogi za njegov odhod nepravilnosti, ki so jih odkrili Hellini notranji revizorji.

Na sume nepravilnosti naj bi naleteli zlasti pri nabavi materiala in storitev, najbolj obremenjujoči pa naj bi bili posli z nemškim svetovalnim podjetjem U-Quadrat, ki naj bi po tem, ko je tam službo našel njegov sin Sven Droste, začelo iz Helle Saturnusa prejemati visoka nakazila. Droste je bil na Kitajskem le pol leta, nato pa se je pridružil Hidrii.

Obetaven posel s PSA-jem
Skupina Hidria, ki zaposluje približno 2.400 ljudi, bo po besedah njenega vodstva letos po načrtih imela okoli 260 milijonov evrov prihodkov od prodaje, njen dolg pa znaša 150 milijonov evrov, kar predstavlja približno šestkratnik tekočega dobička pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA). Koliko je kratkoročni dolg skupine, ni razkril, je pa dejal, da znaša blizu tretjine celotnega dolga, kar je po njegovih besedah preveč.

Izvršni direktor Hidrie Seljak je povedal, da v miru pripravljajo temelje na nadaljnjo intenzivno rast. Rezultati dela pa se že kažejo, saj so sklenili dogovor o novem, 24 milijonov evrov vrednem poslu za francoskega proizvajalca PSA Peugeot Citroen.

V Hidrii bodo razvili in dobavili ključne dele volanskih sistemov, ki jih bosta francoski proizvajalec avtomobilov PSA Peugeot Citroen in prek sodelovanja z njim tudi nemški Opel od leta 2017 vgrajevala v nova vozila citroen C3 in DS3 ter v opel merivo. Proizvodnja teh vozil bo trajala do leta 2023, Hidria pa bo dele proizvajala v Kopru, je pojasnil Seljak.

Hidria je posel, skupaj vreden 24 milijonov evrov, dobila za celotno obdobje trajanja modela. Kot je dejal Seljak, se to zgodi zelo redko, kar kaže na zaupanje Hidrii. "Gre za zelo pomembno nadgradnjo našega dosedanjega sodelovanja s Peugeotom in dokončno pozicioniranje Hidrie kot predrazvojnega dobavitelja," je še dejal Seljak.

Droste gre iz Helle Saturnus v Hidrio prestrukturirat dolg