Hilda Tovšak: Ni pomemben en človek, pomembno je, da gre Vegrad naprej. Foto: BoBo
Hilda Tovšak: Ni pomemben en človek, pomembno je, da gre Vegrad naprej. Foto: BoBo

Zdaj že nekdanja prva dama Vegrada, ki je tudi lastniško povezana s tem podjetjem, je v pogovoru za Večer poudarila, da je njen življenjski cilj uspeh prisilne poravnave velenjskega gradbenega podjetja. "Hudo mi je, da se lahko tako na pamet govori, kaj je s podjetjem. Da se s tako lahkotnostjo poziva k stečaju, češ, saj bodo ljudje živeli na zavodu. Ja, ampak le par mesecev. Kam bodo pa ti ljudje šli potem?" se sprašuje.

"Delavci niso bili lačni"
Ob tem zavrača očitke o nepravilnih odpuščanjih in zatrjuje, da Vegrad že nekaj let nima nobenega delovnega spora, tako da se tudi o slabih delovnih odnosih v družbi ne more govoriti. "Imamo hujše napade od zunaj kot pa od znotraj," pravi in dodaja, da Vegradovi delavci niso bili lačni.

Tovšakova je spomnila še, da je s sindikatom že dosežen dogovor glede izplačila plač zaposlenim v Vegradu, "torej gremo po neki začrtani poti".

"Vegrad mora dobiti delo in obvladovati stroške"
Načrt finančnega prestrukturiranja je po njenih besedah realen in jasen, za njegovo uresničitev pa morata biti vendarle izpolnjena dva pogoja: podjetje mora dobiti delo in obvladovati stroške. "Menim, da je nova ekipa takšna, da bo to znala izpeljati," je komentirala imenovanje novega direktorja Borisa Medveda in prokurista Sandija Kneza.

"Poiskati smo morali nekoga od zunaj, ki je že delal v takšnih kriznih razmerah," je pojasnila in dodala, da je Medved je ustrezen organizator in človek iz prakse, Knez pa prav tako "dober" kader. Zanimanje za vodenje podjetja je bilo kar veliko, je sklenila.