Hisense Europe se širi v Srbijo. Foto: AP
Hisense Europe se širi v Srbijo. Foto: AP

Kot je Gorenje objavilo na svoji spletni strani, bo načrtovana proizvodnja v novi tovarni Valjevo 3 znašala 750.000 hladilnikov side-by-side letno, skupna proizvodnja v vseh treh obratih Gorenja v Valjevu pa bo do leta 2025 znašala 1,7 milijona aparatov letno. Hladilnike iz Valjeva bodo izvažali po vsej Evropi.

Novo tovarno gradijo poleg obstoječe Gorenjeve tovarne, kjer bodo postavili proizvodno halo površine 30.000 kvadratnih metrov s skladišči in sodobno restavracijo za zaposlene.

Gorenje v Valjevu posluje 16 let in zagotavlja več kot 1600 delovnih mest prebivalcem Valjeva in Kolubarskega okraja. Od odprtja prve tovarne so tam izdelali več kot devet milijonov hladilnih in zamrzovalnih aparatov, samo v letu 2021 so presegli številko 950.000. Kar 92 odstotkov vse proizvodnje so izvozili na evropske trge, kar je to tovarno uvrstilo tudi na lestvico največjih izvoznikov iz Srbije.

Gorenje je del skupine od leta 2018

Od leta 2018 je Gorenje del multinacionalne korporacije Hisense, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov, z več kot 90.000 zaposlenimi po vsem svetu.

Hisense vlaga v krepitev evropske proizvodne in razvojne baze. Poleg naložbe v novo tovarno v Valjevu so bila pomembna vlaganja v lansko vzpostavitev tovarne Hisense Europe Electronics v Velenju, kjer proizvajajo televizorje znamke Hisense za evropske trge, letos pa bodo v Velenju odprli tudi Inovacijski center Hisense Europe, kjer bodo razvijali aparate blagovnih znamk Hisense, Gorenje in Asko za globalni trg.

Hisense Europe kot evropski del skupine Hisense vključuje proizvodne obrate v Srbiji, Sloveniji in na Češkem, razvojne centre na Švedskem, Nizozemskem, Češkem in v Sloveniji ter 27 prodajnih podjetij po Evropi.