"To je sicer neka nova normalnost, ki jo morda težje sprejemamo, ampak tukaj je in nam daje možnost, da delujemo vsaj približno normalno naprej," je izpolnjevanje pogojev PCT komentirala direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek. Foto: Shutterstock

Letošnja poletna turistična sezona je do zdaj boljša od lanske, na obali in v zdraviliščih se lahko primerja celo s predkoronskim julijem, a poletja še ni konec. Da bi nadomestili spomladansko zaprtje, bi slovenski turizem ob vrnitvi tujih gostov potreboval še vsaj dobra avgust in september brez omejitev.

Napovedi četrtega vala epidemije in morebitne nove omejitve v delovanju ali pri prehajanju meja pa pod jesen v turizmu postavljajo vprašaj. Rešitev turistični delavci vidijo v pogoju PCT, ki daje možnost za odprte dejavnosti. Ne samo slovenski, celoten svetovni turizem bo namreč še nekaj časa temeljil na PCT-potrdilih, meni predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik.

"To je edina možnost varnega bivanja v hotelu. To je edina možnost, da mize niso narazen tri metre, da imamo lahko polne kapacitete, če je povpraševanje. Svet se tako vrti tudi v tujini, tudi v najbolj znanih turističnih državah sveta, je PCT že obvezen," je za Radio Slovenija povedal Jamnik.

PCT-potrdila ne zagotavljajo le odprtih kapacitet, temveč ljudem dajejo občutek varnejšega potovanja, pa meni direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek. "Ljudje potrebujejo neko zaupanje, da ko se odpravijo od doma, sploh če se odpravijo čez mejo, da bodo prišli v varno okolje, in PCT to nekako zagotavlja. Je sicer neka nova normalnost, ki jo morda težje sprejemamo, ampak tukaj je in nam daje možnost, da delujemo vsaj približno normalno naprej," je dejala. Medtem ko so tujci PCT-pogoj že povsem ponotranjili, pa na turističnih destinacijah ugotavljajo, da slovenski gostje tega še niso povsem sprejeli.