Vjesnik na spletni strani piše, da dejstvo, da so odgnali Agrokor, ne bo rešilo Mercatorja pred prodajo. Foto: MMC RTV SLO
Vjesnik na spletni strani piše, da dejstvo, da so odgnali Agrokor, ne bo rešilo Mercatorja pred prodajo. Foto: MMC RTV SLO

Večernji list poroča, da lahko glede na to, da je z umikom Agrokorja propadla še ena epizoda prodaje Mercatorja, kmalu pričakujemo nov razpis, na katerega se bo hrvaški koncern lahko znova prijavil.

Poudarili pa so, da tako visoke prevzemne premije ne bo več ponudil. Agrokor je namreč za delnico Mercatorja ponujal 221 evrov, medtem ko znaša trenutna tržna cena delnice približno 140 evrov.

Različne možnosti vrnitve Todorića
Časnik ne izključuje niti, da bo lastnik hrvaškega koncerna Ivica Todorić prek Ljubljanske borze poslal javno ponudbo za Mercator, kjer mali delničarji predstavljajo 40 odstotkov lastništva.

Kot tretjo možnost pa za vrnitev Agrokorja v igro za nakup Mercatorja časnik omenja nakup 23,34-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju. Ta načrt je tesno povezan z Novo Ljubljansko banko, kar je glede na državno lastništvo v banki znova politično vprašanje.

Večernji list je ocenil, da je odločitev Agrokorja za umik ponudbe za odkup 52,10 odstotka Mercatorja v lasti bank in Laškega le nekaj dni pred oblikovanje nove slovenske vlade čudna.

V Agrokorju naj bi nameravali zaprositi za uradno srečanje z mandatarjem za sestavo nove vlade Janezom Janšo, da bi vedeli, pri čem so. A do tega ni prišlo, saj da Todorić ni hotel, da bo Mercator prva odločitev, s katero se bo soočal bodoči slovenski premier, sploh glede na velik pritisk slovenske javnosti.

"Nakup Mercatorja se je zataknil pri politiki"
Jutarnji list pa je zapisal, da se je nakup Mercatorja zataknil pri slovenski politiki, ki ni naklonjena vstopu hrvaškega kapitala. Časnik se sklicuje na neimenovani vir iz krogov blizu Agrokorja, ki trdi, da je slovenska politika obstruirala celotni proces ter zmanipulirala tako s sindikati kot z dobavitelji.

Tako kot Večernji list je tudi Jutarnji list ocenil, da bo Agrokor lahko kupil Mercatorjeve delnice na borzi ali pa se bo Todorić znova potegoval za nakup večinskega deleža slovenskega trgovca pod drugačnimi pogoji.

"Prodaji Mercatorja ne bi bil naklonjen nihče"
Poslovni dnevnik pa je na spletni stranu zapisal, da novica o umiku Agrokorja ni bila veliko presenečenje, glede na to, da že več mesecev iz Slovenije pošiljajo večinoma negativne signale, medtem ko postopek prodaje, ki se je začel oktobra lani, spremljajo "nezaslišane mahinacije nasprotnikov prodaje".

Reški Novi list pa je zatrdil, da prodaji Mercatorja ni bila naklonjena niti vlada Boruta Pahorja, prav tako ji ni Janševa. Kot dodaja časnik, bistvene razlike ne bi bilo niti, če bi vlado uspel oblikovati nekdanji prvi mož Mercatorja in relativni zmagovalec decembrskih predčasnih parlamentarnih volitev Zoran Janković.

Časnik opozarja tudi, da je hrvaška vlada glede neuspeha Agrokorja molčala. Neuspeh Agrokorja v vsakem primeru tudi neuspeh hrvaške vlade, so zapisali.

Želi biti Todorič kralj tgovine?
Če je bil namen Slovenije, da bi se uprla Todoriću, je bila začasno tudi uspešna. Sicer pa dejstvo, da so odgnali Agrokor, ne bo rešilo Mercatorja pred prodajo, na svoji spletni strani piše Vjesnik. Dodaja, da je Slovenijo nacionalni ponos stal izjemno dobre ponudbe, kakršne niso dobili od nobenega drugega.

Vjesnik še poudarja, da se bo že na prvem naslednjem razpisu za prodajo Mercatorja pokazalo, ali se je Todorić odrekel ambiciji postati "kralj trgovine v jugovzhodni Evropi". Na nov razpis, po vsem sodeč, ne bomo dolgo čakali, še navaja časnik.