Pivovarna Laško je 24-odstotna lastnica Mercatorja. od prodaje si je obetala sredstva za poplačilo od 184 do 195 milijonov evrov dolgov. Foto: BoBo
Pivovarna Laško je 24-odstotna lastnica Mercatorja. od prodaje si je obetala sredstva za poplačilo od 184 do 195 milijonov evrov dolgov. Foto: BoBo
Propadla prodaja za Laško pomeni težavo
Zakaj se je Agrokor umaknil?

Pivovarna Laško, sicer skoraj četrtinska lastnica najboljšega soseda, si je namreč od prodaje obetala sredstva za poplačilo dela dolgov. Ker tega zdaj ne bo in ker konec marca zapade v plačilo kar nekaj posojil, je treba zagotoviti nov reprogram, pravi prvi nadzornik pivovarne Vladimir Malenković.

Ta je v pogovoru za STA še pojasnil, da bosta uprava in nadzorni svet Pivovarne Laško nastale razmere obravnavala prihodnji teden. Iz Pivovarne Laško so ob tem sporočili, da se bo uprava v prihodnjih dneh posvetila ponovnemu aktiviranju že spomladi leta 2010 predstavljenih scenarijev finančne sanacije skupine, ki temeljijo na dolgoročnem reprogramu in alternativnih možnostih dezinvestiranja.

Najpomembnejša aktivnost bo doseganje dolgoročnih dogovorov z upniki obeh pivovarn. Poziv bankam k celostnemu in dolgoročnemu reprogramu finančnih obveznosti skupine so na nedavni skupščini potrdili tudi delničarji Pivovarne Laško. "Z reprogramom pod ugodnimi tržnimi pogoji in uresničevanjem smele poslovne strategije rasti, katere uresničljivost dokazujejo doseženi poslovni rezultati v letu 2011, bi vse družbe skupine v desetih letih dosegle vzdržno raven dolga," še ocenjujejo v Pivovarni Laško.

Poplačali bi za od 184 do 195 milijonov evrov dolgov
Že na ponedeljkovi novinarski konferenci je predsednik uprave družbe Dušan Zorko napovedal, da se brez prodaje Mercatorja skupina Pivovarna Laško ne bo mogla razdolžiti. V primeru prodaje Mercatorja so Laščani predvidevali, da se bodo razdolžili za od 184 do 195 milijonov evrov. Sicer bodo Laščani samo za plačilo obresti letos namenili 25 milijonov evrov, po neuradnih podatkih pa naj bi imela skupina Pivovarna Laško okrog 380 milijonov evrov posojil.

Finančne obveznosti skupine Pivovarna Laško so lani znašale 377 milijonov evrov, od tega je 13 odstotkov dolgoročnih obveznosti. Finančne obveznosti družbe Pivovarna Laško pa znašajo 269 milijonov evrov, od tega je 91 odstotkov kratkoročnih obveznosti.

Agrokor se je umaknil tudi zaradi "neodločnosti določenih prodajalcev"
Medtem pa so predstavniki Agrokorja malce obširneje pojasnili razloge za umik ponudbe za nakup večinskega deleža Mercatorja. Izvršni podpredsednik za strategijo in kapitalski trg Ivan Crnjac v Agrokorju je dejal, da so do te odločitve prišli "morda tudi zaradi neodločnosti določenih prodajalcev".

Crnjac pri tem obžaluje to, da jim ni uspelo uresničiti svoje "perfektne strateške ideje". "Verjeli smo in še naprej verjamemo, da bi z združitvijo Mercatorja in Agrokorja veliko prispevali regiji in vsem državam, v katerih družbi poslujeta. Združevanje bi prineslo visok rezultat pri zvišanju kapitalskih vrednosti vseh družb, ki delujejo v regiji," je še dejal.

Propadla prodaja za Laško pomeni težavo
Zakaj se je Agrokor umaknil?