Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

HSE, največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov v državi, je tako od Elektra Celje odkupil 37,9-odstotni, od Elektra Gorenjska pa 13,1-odstotni delež družbe ECE. O vrednosti posla niso želeli govoriti, je pa HSE z njim postal večinski lastnik družbe s 75 sodelavci ter več kot 15-odstotnim deležem na trgu električne energije v Sloveniji.

Generalni direktor HSE-ja Viktor Vračar ob tem poudarja, da novo partnerstvo nudi vrsto priložnosti za doseganje sinergijskih učinkov: "Z družbo ECE sicer že leta gradimo partnerski odnos, zato je njihov vstop v našo skupino le še formalnost, ki nam bo omogočila kar najbolje izkoristiti skozi leta nakopičeno znanje in izkušnje."

Predsednik uprave Elektra Celje Boris Kupec je povedal, da gre za naravno sinergijo veleprodaje in proizvodnje v slovenski lasti. "Glede na to, da je HSE največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov, bomo s tem povezovanjem prispevali tudi k skupni viziji države v prizadevanjih za zmanjšanje ogljičnega odtisa in prehoda k podnebno nevtralni družbi," je dejal.

Kot poudarjajo v HSE-ju, slovenski energetski trg z današnjim podpisom pogodbe dobiva novega poslovnega partnerja, direktor ECE-ja Sebastijan Roudi pa dodaja, da se podjetju z vstopom v skupino odpira dostop do zanesljivega vira energije. Za končne kupce po njegovih zagotovilih ostaja prva prioriteta zanesljivost dobave, temu pa sledijo ugodna cena na dolgi rok in razvoj novih izdelkov.

Zeleno luč nakupu 51-odstotnega deleža je prižgala tudi agencija za varstvo konkurence, ki je z odločbo konec avgusta potrdila, da je koncentracija obeh podjetij skladna s pravili konkurence.