Prihodki od prodaje skupine so sicer lani dosegli rekordnih 1,8 milijarde evrov. Foto: BoBo
Prihodki od prodaje skupine so sicer lani dosegli rekordnih 1,8 milijarde evrov. Foto: BoBo

Skupina Holding Slovenske elektrarne (HSE) je imela še leto prej za 29,7 milijona evrov čistega dobička. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) je bil lani v primerjavi z letom 2019 višji za več kot 17 odstotkov in je znašal 188 milijonov evrov. Čisti prihodki od prodaje v vrednosti 1,8 milijarde evrov pa so bili glede na leto prej višji za več kot sedem odstotkov, so poudarili pri skupini HSE. Čista izguba Teša je bila lani bistveno višja kot v letu 2019, ko je termoelektrarna leto sklenila z nekaj manj kot 20 milijoni evrov čiste izgube, kar je bilo do takrat najmanj, odkar deluje šesti blok.

S čisto izgubo je leto 2020 končal tudi Premogovnik Velenje, znašala je 9,6 milijona evrov, je razvidno iz letnega poročila skupine in družbe HSE, ki ga je potrdil tudi nadzorni svet HSE-ja.

V skupini so v današnjem sporočilu za javnost lansko poslovanje ocenili kot dobro. "Dobri rezultati so bili plod ugodnih hidroloških razmer, visoke razpoložljivosti elektrarn in dejstva, da smo imeli večino proizvodnje prodane vnaprej," so navedli pri HSE-ju. Elektrarne v skupini so lani proizvedle 66 odstotkov vse električne energije v Sloveniji in dosegle tretjo največjo proizvodnjo električne energije v zgodovini HSE-ja, to je 7627 gigavatnih ur, od tega 52 odstotkov iz obnovljivih virov.

Hidroelektrarne, ki delujejo pod okriljem Dravskih elektrarn Maribor in Soških elektrarn Nova Gorica, so v letu 2020 skupaj proizvedle 70 odstotkov vse "zelene elektrike" v Sloveniji, oktobra lani pa dosegle največjo mesečno proizvodnjo v zgodovini obstoja skupine HSE in največjo dnevno količino proizvedene električne energije v naši zgodovini, to je 36,7 gigavatnih ur, so poudarili pri HSE-ju.

Dravske elektrarne Maribor so lansko poslovno leto sklenile z dobrimi desetimi milijoni evrov čistega dobička, Soške elektrarne Nova Gorica pa s 4,8 milijona evrov čistega dobička.

Skupna vrednost vseh naložb v skupini je lani znašala 42,8 milijona evrov, kar je za 4,5 odstotka več kot leto prej.