Zdaj odpravljene vse dileme glede zakonitosti ravnanj nadzornega sveta TEŠ-a in znotraj skupine HSE., pravi direktor HSE-ja Janežič. Foto: MMC RTV SLO
Zdaj odpravljene vse dileme glede zakonitosti ravnanj nadzornega sveta TEŠ-a in znotraj skupine HSE., pravi direktor HSE-ja Janežič. Foto: MMC RTV SLO

Projekt gre naprej v izvedbo, glavna naloga ekipe v TEŠ-u in HSE-ju je učinkovita izvedba tega projekta v zastavljenih rokih in finančnih okvirjih.

Matjaž Janežič, predsednik uprave HSE-ja
Jadranko Medak
Na vprašanje, ali se boji, da bo agencija zamenjala nadzornike HSE-ja, kar je tudi njena pravica, je Medak odgovoril, da če agencija z njihovim delom ni zadovoljna, lahko skliče skupščino in jih zamenja, a se tega ne boji. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič
Tot ostaja, TEŠ 6 gre naprej

Tudi direktor HSE-ja Matjaž Janežič je dodal, da so zdaj odpravljene vse dileme glede zakonitosti ravnanj nadzornega sveta TEŠ-a in znotraj skupine HSE. Čeprav je v sredo sindikat poudarjal, da je sodišče odločilo le o prvem delu pobude sindikatov in se ni odločalo, ali je bila razrešitev dejansko zakonita, Janežič ne pričakuje nove oziroma drugačne odločitve sodišča.

"Poziva nadzornikom TEŠ-a ne nameravam spreminjati"
Janežič je pojasnil še, da je bila zamenjava Rotnika posledica njegovega (Janežičevega) pisma nadzornikom TEŠ-a, ko je kot predsednik uprave HSE-ja nadzornike obvestil o situaciji. Glede na to, da je prevzel novo funkcijo, je bila to njegova pravica, je zatrdil, in na podlagi njegovega zapisa so se nadzorniki odločili, da Uroša Rotnika zamenjajo. Te pobude ne namerava spremeniti, je poudaril.

Na seji nadzornega sveta so odločili še, da predsednik nadzornega sveta skupaj s predsednikom uprave pripravi odgovor na zahteve Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, to je posredovanje tehničnih in ekonomskih podatkov o projektu. Janežič je pojasnil, da natančno ne vedo, katere podatke zahteva agencija, saj to na sestanku ni bilo izrecno specificirano, da pa bodo pripravili poročilo po svoji presoji. Če bodo kakšne pripombe agencije, pa bodo nanje dodatno odgovorili.

"Agencija bo morala prehoditi še kar nekaj poti"
Glede siceršnje korespondence med agencijo in HSE-jem ter TEŠ-em pa je Janežič dejal, da jo jemlje kot korespondenco med dvema pravnima osebama, vendar bo morala agencija, ki je še v ustanavljanju, prehoditi še kar nekaj poti, da bo vzpostavljen primeren odnos.

Nadzorniki so na seji dali tudi soglasje k črpanju 110 milijonov evrov posojila, ki ga bo dala Evropska investicijska banka. Nadzorni svet je tako po Medakovih besedah vodstvu družbe naložil, naj pripravi vse potrebne podatke za ministrstvi za finance in gospodarstvo, da bosta takoj lahko začeli pripravljati gradivo za zakon o poroštvu. Vodstvo je hkrati nadzornemu svetu predstavilo tudi alternative financiranja, če država poroštva posojilu ne bi dala.

Na vprašanje, ali je bil razlog za potrditev posojila tudi nekakšen znak sindikatom, da bo projekt TEŠ-a tekel naprej in da je bojazen, da bo projekt ustavljen, neutemeljena, je Janežič odgovoril, da ni tako, ampak da je bilo posojilo potrjeno v skladu s terminskim planom za projekt TEŠ 6.

Predsednik nadzornega sveta ne pričakuje zamenjave
Na vprašanje, ali se boji, da bo agencija zamenjala nadzornike HSE-ja, kar je tudi njena pravica, je Medak odgovoril, da če agencija z njihovim delom ni zadovoljna, lahko skliče skupščino in jih zamenja, a se tega ne boji in ne pričakuje. "Mislimo, da vodimo HSE korektno, vsi ukrepi, ki smo jih nadzorni svet in vodstvo sprejeli, so zakoniti."

Janežič je ob koncu še povedal, da je stavka delavcev v TEŠ-u v kategoriji interesne stavke, saj tu ne gre za stavko iz naslova socialne varnosti. Meni, da razloga za stavko ni, po njegovih informacijah pa že potekajo pogovori med novim vodstvom in sindikati. Kljub novemu direktorju na čelu TEŠ-a pa še ni znal povedati, koliko je vredna pogodba z Alstromom.

Projekt gre naprej v izvedbo, glavna naloga ekipe v TEŠ-u in HSE-ju je učinkovita izvedba tega projekta v zastavljenih rokih in finančnih okvirjih.

Matjaž Janežič, predsednik uprave HSE-ja
Tot ostaja, TEŠ 6 gre naprej