Novi Murin predsednik uprave Bojan Starman kot prioritetno nalogo poudarja iskanje novih poslov. Foto: MMC RTV SLO
Novi Murin predsednik uprave Bojan Starman kot prioritetno nalogo poudarja iskanje novih poslov. Foto: MMC RTV SLO
Mura: Prvi dan z novim vodstvom

Starman tako upa, da sodelovanje z nemškim podjetjem ne bo prekinjeno. "Kupci so malce zmedeni, vendar se bomo poskušali dogovoriti. Poiskati pa moramo tudi druge naročnike in se osredotočiti tudi na lastno proizvodnjo," je še dejal Starman.

Sicer pa je novega Murinega predsednika uprave ob sedmi uri, ko je prišel na novo delovno mesto, pričakalo presenečenje. V službo je namreč prišlo precej manj delavcev, kot bi moralo.

Ko smo dopoldan poklicali Starmana, nam o tem ni mogel povedati kaj dosti. Pojasnil je, da je trenutno v podjetju, kjer se skušajo zbrati in ugotoviti situacijo. Prav zato ni povedal niti, koliko ljudi je dejansko prišlo v službo. "Na spisku je okoli 3.200 ljudi, v službo so prišli tisti, ki imajo delo, torej tisti, ki zaključujejo serijo Huga Bossa, vendar točne številke ne morem povedati, da ne bi bile informacije netočne," nam je dejal. Delo sicer stoji tudi v ljutomerskem obratu.

Kmalu predlog za stečaj
Starman je sicer takoj po imenovanu razkril svoje načrte. Najprej namerava predlagati stečaj, nato pa čim hitreje zgraditi novo podjetje, ki bo dolgo delovalo. Zato namerava takoj na sestanek z zaposlenimi, da vidi, ali so pripravljeni sodelovati.

Sicer pa se je Starman sestal z direktorjem Soda Tomažem Kuntaričem, ki je nati dejal, da bo stečaj Mure sprožen previdoma v naslednjem tednu, saj trenutno stvari še niso pripravljene v zadostni meri. V vodstvo družbe naj bi poleg Starmana prišel še Milan Mörec. Ta je po Kuntaričevih besedah Boss pripeljal v Muro, zato so se za zagotovitev sodelovanja z nemško družbo odločili, da bo Mörec vstopil v vodstveno strukturo Mure.

"To delovno mesto nov izziv"
S Starmanom se je MMC pogovarjal že v sredo, ko nam je razložil, da bo osnovna stvar pridobivanje novih poslov. Nato nekdanji SDS-ov poslanec načrtuje strukturne spremembe, da bi ohranili zdrave dele podjetja. Njegove želje so sicer, da bi v Muri delalo čim več ljudi, a dodaja, da jih zdaj lahko dela le toliko, kolikor je dela.

Zanimalo nas je tudi, kaj ga je spodbudilo k temu, da je sprejel tako težko nalogo. Pojasnil nam je , da je že vse življenje neke vrste krizni menedžer in da zanj tako delovno mesto pomeni nov izziv. Predtem je reševal Planiko, Jelovico in Alpino. Starman nam je še zaupal, da ne ve, za kakšno plačilo bo poskušal rešiti slovenskega tekstilnega velikana.

Delavci stavkali dva dni
Kot je znano, so Murini delavci v ponedeljek, namesto da bi odšli na delo, ostali pred tovarno in začeli stavkati, v kateri so zahtevali odstop vodstva. To se je v torek zvečer tudi zgodilo, razrešeni so bili tako uprava kot nadzorni svet in prokurist Zdenko Podlesnik. Kljub prekinitvi stavke pa delavci napovedujejo, da jo bodo nadaljevali, če ne bodo izpolnjene vse obljube.

Mura: Prvi dan z novim vodstvom