Starmanove izkušnje v gospodarstvu, tudi s kriznim menedžmentom, so obširne. Foto: MMC RTV SLO
Starmanove izkušnje v gospodarstvu, tudi s kriznim menedžmentom, so obširne. Foto: MMC RTV SLO
Prihod Boruta Pahorja in Matej Lahovnik
V Murso sta prišla tudi premier Pahor in gospodarski minsiter Lahovnik. S predstavniki delavcev naj bi se udeležila posveta z nadzornim svetom družbe. Foto: Sobotainfo.com

Če bi ta agonija trajala še dlje časa, bi bili zaposleni v Muri enaki ujetniki kot v kaki drugi slovenski družbi, kjer delavci nimajo plač, hkrati pa ne uspejo dobiti niti socialnih podpor.

Matej Lahovnik

Niste prišli z rešitvami, da bi delavcem omilili situacijo, v kateri so se znašli. Od vas bi pričakoval, da bi to situacijo uspeli z uvedbo določenega fonda lažje prenesti.

Anton Štihec
Mura
Delavci zahtevajo tudi izplačilo plače, regresa za letni dopust in dodatka za prisotnost na delu. Foto: MMC RTV SLO
Murini delavci pred tovarno

Novi predsednik uprave bo postal Bojan Starman. Kot je povedal prvi mož Soda Tomaž Kuntarič, je v imenovanje že privolil, seznanjen pa je tudi z razmerami v družbi. Z njim je po Kuntaričevih besedah tudi dogovorjeno, da za vse družbe, za katere obstajajo pogoji, v čim krajšem času predlaga uvedbo stečaja.

Ker lahko nadzorni svet razreši le skupščina družbe, bo do zamenjave nadzornikov lahko prišlo šele po izvedbi izredne skupščine, torej ne prej kot v mesecu dni.

Bojan Starman je bil na listi SDS-a leta 2004 izvoljen v DZ in med drugim opravljal funkcijo predsednika parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko (podpredsednik istega odbora je bil tedaj LDS-ov poslanec Matej Lahovnik).
Med njegovimi najpomembnejšimi funkcijami je osemletni direktorski mandat v Alpini, leta 1997 je postal direktor "Planike". Leta 1999 je na pobudo takratnega obrambnega ministra prevzel funkcijo vodje logistike na obrambnem ministrstvu. Leta 2001 je postal direktor Jelovice, kasneje pa tudi predsednik njenega nadzornega sveta.
Že četrti mandat je župan občine Žiri. Kot je konec avgusta poročal Dnevnik, se je Starman kot krizni menedžer že tedaj ponudil ministrstvu za gospodarstvo, če bi potrebovali njegove usluge, denimo v primeru Mure.

V Muro sta danes prispela tudi premier Borut Pahor in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. S predstavniki delavcev sta se udeležila posveta z nadzornim svetom družbe. Pahor je delavcem povedal, da naj bi šlo v stečaj pet od osmih Murinih družb. Dodal je, da bo vlada skušala pomagati Muri in vsem, ki bodo ostali brez službe, po najboljših močeh. "Prosim, da sprejmete današnje sklepe kot tiste, za katere sodimo, da so najbolj preudarno sprejeti in v korist vseh," je še dejal.

Borut Pahor se je pred tem pogovarjal tudi z delavci Steklarske nove. Več o tem tukaj.

Lahovnik povedal svoje ...
Kot je v nagovoru navzočim poudaril gospodarski minister Matej Lahovnik, bo vlada poskrbela za zagotovitev proizvodnje tudi v Ljutomeru, kjer naj bi delo v prihodnje našlo med 150 in 180 delavcev. Poleg tega so po Lahovnikovih besedah v pripravi tudi podpore za razvojno prestrukturiranje Prekmurja.

"Če bi ta agonija trajala še dlje časa, bi bili zaposleni v Muri enaki ujetniki kot v kaki drugi slovenski družbi, kjer delavci nimajo plač, hkrati pa ne uspejo dobiti niti socialnih podpor," je dejal Lahovnik in dodal, da so predstavniki vlade danes prav zato prišli v Mursko Soboto, da nastalo stanje presekajo in zagotovijo delovna mesta v realnem obsegu, kjer je to mogoče.

... a odziv Štihca je bil oster
Murskosoboški župan je Anton Štihec pa je, nasprotno, dejal, da rešitve, ki sta jih predstavila Pahor in Lahovnik, niso nič novega, saj gre za sklepe, ki so skladni z zakonodajo in delavcem pripadajo. "Niste prišli z rešitvami, da bi delavcem omilili situacijo, v kateri so se znašli. Od vas bi pričakoval, da bi to situacijo uspeli z uvedbo določenega fonda lažje prenesti," je dejal Štihec.

Lahovnika je pozval tudi, da pri pri omenjenih načrtih za prestrukturiranje regije ohrani dialog z lokalno skupnostjo.

Zadnji dan stavke v Muri
Tudi danes se je sicer pred stavbo Mure zbralo okoli 700 delavcev. Kaj se je torej dogajalo čez dan?

Vsi delavci se niso odločili za stavko. Okoli 350 jih je zjutraj tako vstopilo v tovarno in naprej delalo po naročilu za Huga Bossa.

Zdenko Podlesnik je že pred sestankom nadzornega sveta, ki se je začel ob 15. uri, delavcem pojasnil, da od njihovih zahtev lahko uresniči le eno, ki je v njegovi pristojnosti, torej da ponudi odstop. Še pred odhodom na sejo pa se je Podlesnik spustil v besedni boj z enim od predstavnikov delavcev Petrom Gruškovnjakom, ki je Podlesniku med drugim očital, da je treba prihodnost podjetja deliti z vsemi pridnimi delavkami in delavci, danes pa naj bi Podlesnik dejal, da bodo vzeli le najboljše. Podlesnik je navedbe zavrnil in poudaril, da sam ni delal nobene selekcije med zaposlenimi ter da bodo o ljudeh govorili tisti, ki bodo v Muri ostali, ne pa on.

Henrika Peternelja, prvega nadzornika Mure, ki je prišel na popoldansko izredno sejo, pa delavci niso spustili v poslovne prostore ter ga izžvižgali. Ta je dejal, da bo zdajšnje dogajanje najverjetneje povzročilo tudi ustavitev tistega dela proizvodnje, na katerega so še računali.

Petrnelj: Bojevali smo se za vsaj tisoč ljudi
"Poklican sem bil na stavkovni odbor. Če mi pravijo, da ni zaupanja v nas, niti v mene, da nam je vlada odpovedala gostoljubnost, kaj naj potem govorim," je povedal Petrnelj. Dejal je, da so se bojevali za to, da bi delo imelo vsaj 1.000 delavcev, drugega pa ne morejo rešiti. "Vendar so razmere pripeljale tako daleč, jaz ne vem, komu na čast in kdo si to želi, da bo celotna Mura šla v stečaj," je dodal.

Tuji kupci naj bi, potem ko so slišali govorice o stečaju, odpovedovali naročila, zato je Mura zdaj "v položaju, ko ne bo preživelo niti tisoč ljudi". Na vprašanje, kakšna je rešitev za Muro, pa je Peternelj odgovoril, da "ta trenutek za Muro nima rešitve niti vlada, ki se je pet mesecev ukvarjala z rešitvami, niti lastniki in tudi Peternelj je nima".

Hugo Boss: S sodelovanjem zadovoljni
Medtem pa je ključni Murin naročnik, nemško podjetje Hugo Boss, sporočil, da z zaskrbljenostjo spremlja dogajanje v murskosoboškem podjetju. Z dozdajšnjim sodelovanjem so zadovoljni in si želijo tak poslovni odnos ohraniti tudi v prihodnje, če bodo to dovoljevale zunanje okoliščine, še dodajajo. Obenem v podjetju Hugo Boss verjamejo, da bodo vsa naročila iz Mure izvedena skladno z medsebojnimi pogodbami.

Delavci Mure so stavko začeli v ponedeljek, ko so zaradi kriznega stanja predlagali, naj do preklica prevzame upravljanje in vodenje pomurskega velikana minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, vlado pa prosijo, da nastavi novo, sposobno vodstvo, ki mu bo zaupala svoja finančna sredstva in ki bo porok za nadaljnji obstoj podjetja.

Če bi ta agonija trajala še dlje časa, bi bili zaposleni v Muri enaki ujetniki kot v kaki drugi slovenski družbi, kjer delavci nimajo plač, hkrati pa ne uspejo dobiti niti socialnih podpor.

Matej Lahovnik

Niste prišli z rešitvami, da bi delavcem omilili situacijo, v kateri so se znašli. Od vas bi pričakoval, da bi to situacijo uspeli z uvedbo določenega fonda lažje prenesti.

Anton Štihec
Murini delavci pred tovarno