Družbeni stroški igralništva so posledica ravnanja problematičnih igralcev zunaj igralnic. Foto: RTV SLO
Družbeni stroški igralništva so posledica ravnanja problematičnih igralcev zunaj igralnic. Foto: RTV SLO
Večer v igralnici ima za rezultat lahko več stroškov kot dobička.

Kot v svoji študiji ugotavlja Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, se ti stroški že zdaj gibljejo med 0,7 in 2,4 milijona evrov na leto za Goriško in 11,8 do 33,3 za celotno Slovenijo. Za študijo so se na fakulteti odločili, ker menijo, da preveč pozornosti posvečajo ekonomskim in premalo družbenim stroškom igralništva. Pri tem so se osredotočili zlasti na posebne igre na srečo, kot so igralni avtomati, karte in ruleta.

Stroški zasvojenih se kopičijo
Poleg tega so v zvezi z vprašanjem zasvojenosti ugotovili, da problematični in patološki igralci predstavljajo od enega do tri odstotke prebivalstva na Goriškem, medtem ko naj bi bilo v celotni Sloveniji od enega do 2,5 odstotka problematičnih igralcev. Težave, s katerimi se ti srečujejo, so zlasti stroški zaradi dolgov, nižja produktivnost v službi, pa tudi stroški zaradi kriminala, kot so policijsko posredovanje in sodni stroški.

Stroški bi se sicer lahko zmanjšali ob ustreznih ukrepih, kot so prepoved vstopa, vključitev izobraževanja o nevarnostih igralništva v šolski sistem in brezplačno zdravljenje odvisnosti od iger na srečo.

Neformalno združenje s peticijo nad igralništvo
Sicer pa je koordinacija za omejevanje igralništva posredovala peticijo, v kateri od oblasti med drugim zahteva ustavitev postopkov spremembe igralniške zakonodaje in izvedbo raziskave o vplivu igralnic, vključno z internetnimi.