Kaj je z načrtom gradnje Ikeine pohištvene veleblagovnice v Sloveniji? Foto: EPA
Kaj je z načrtom gradnje Ikeine pohištvene veleblagovnice v Sloveniji? Foto: EPA

To ni nikakršen problem, saj s tem, ko oglašujemo Ikein projekt, oglašujemo našo občino.

Župan Rugvice Ivan Remenar v odgovoru na očitke, da občina privilegira švedskega trgovca.
Hrvaški trgovci so ogorčeni, da Ikea tako zlahka dobiva bitko za zemljišče, ki je po vrhu vsega še del ornitiloškega rezervata. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

To pomeni, da bo v prvem letu njenega delovanja brez dela ostalo 10.000 Hrvatov.

Andreja Gazdek o vplivu prihoda Ikee na Hrvaško.

Izvršni direktor švedske družbe Ikea Anders Dahlvig je aprila napovedal, da nameravajo nakupovalna središča odpreti v treh tranzicijskih državah: Sloveniji, Hrvaški in Ukrajini. Širitev naj bi načrtovali tudi na Japonskem, kjer že imajo dve trgovini.

Začetek gradnje v Sloveniji leta 2010?
Kot pravijo v Ikei, naj bi se gradnja njihovega trgovskega središča v Sloveniji začela po končni potrditvi oz. nakupu zemljišča leta 2010. Končna lokacija sicer še vedno ni znana. Pri njeni izbiri sodeluje posreduje Ikeina podružnica v Sloveniji Inter Ikea Centre.

Dragan Skalušević, ki je zadolžen za trg Slovenije, Hrvaške in Srbije, pa je dejal, da lahko nov pohištveni center pričakujemo najhitreje spomladi leta 2011, saj v desetletnem obdobju, ki se bo zaključilo leta 2010, niso načrtovali širitve v našo državo. V obdobju 2010-2020 pa naj bi Ikea vstopila ne le na slovenski in hrvaški trg, temveč tudi na srbski.

Hrvaška: Kupci v nestrpnem pričakovanju, trgovci čutijo odpor
In če "govorice" o nastopu enega izmed vodilnih pohištvenih trgovcev v naši državi ne odmevajo preveč, tega ne moremo reči za našo južno sosedo. Hrvati po poročanju HRT-ja Ikeo, znano po ugodnih cenah hišnih potrebščin, nestrpno pričakujejo, saj jim s tem po njene izdelke ne bo treba več hoditi v Gradec v Avstrijo, hrvaški prodajalci pa ob njenem napovedanem prihodu čutijo predvsem odpor.

Kot trdijo trgovci sosednje države, je Ikea nelojalni konkurent. Prepričani so, da Ikei ni treba izpolnjevati enakih pogojev, kot jih morajo domače družbe. 400.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v občini Rugvica pri Zagrebu, ki ga švedski trgovec kupuje za 20 evrov za kvadratni meter, naj bi bil del ornitološkega rezervata, a hrvaških oblasti to ne moti, so zgroženi tamkajšnji domači trgovci.

Hrvaški trgovci: Brez dela bo ostalo 10.000 Hrvatov
Ob tem dodajajo, da naj bi Ikea že prvo leto na Hrvaškem ustvarila okoli 90 milijonov evrov prometa, kar pomeni, da bi prevzela okoli 25 odstotkov hrvaških poslov s pohištvom. "To pomeni, da bo v prvem letu njenega delovanja brez dela ostalo 10.000 Hrvatov," poudarja Andreja Gazdek iz Združenja hrvaških pohištvenih trgovcev.

Trgovci občini Rugvica očitajo pristranskost pri reševanju zemljiških težav za Ikein center, tamkajšnji župan Ivan Remenar pa na očitke, da pri urejanju papirjev za zemljišče oz. njegovo namembnost izpolnjujejo nenavadne zahteve Ikee ter hkrati še oglašujejo švedskega proizvajalca, odgovarja, da s tem pravzaprav oglašujejo območje občine.

Ikea naj bi v letu 2008 ustvarila za 20 milijard evrov prihodkov
Švedski trgovec se sicer širi precej počasneje od načrtovanega, saj se kupna moč prebivalstva v Zahodni Evropi in ZDA zaradi visoke inflacije, višjih stroškov energije in hrane znižuje.

Ikea ima 260 prodajaln v 37 državah, prvo pa so odprli že leta 1958 v Älmhultu na Švedskem. Letos naj bi ta švedski trgovec ustvaril za 20 milijard evrov prihodkov. Zanimiv je podatek, da je v letu 2008 natisnil 176 milijonov katalogov, torej za 10 odstotkov več kot lani, kar pomeni največjo naklado na svetu.

M. N.

To ni nikakršen problem, saj s tem, ko oglašujemo Ikein projekt, oglašujemo našo občino.

Župan Rugvice Ivan Remenar v odgovoru na očitke, da občina privilegira švedskega trgovca.

To pomeni, da bo v prvem letu njenega delovanja brez dela ostalo 10.000 Hrvatov.

Andreja Gazdek o vplivu prihoda Ikee na Hrvaško.