Slovencem v naslednjih letih ne bo več treba v Gradec po nakupih. Foto: EPA
Slovencem v naslednjih letih ne bo več treba v Gradec po nakupih. Foto: EPA

Izvršni direktor Ikee Anders Dahlvig je dejal, da namerava Ikea v treh državah odpreti nekaj nakupovalni središč, širitev pa načrtuje tudi na Japonskem, kjer že ima dve trgovini. Dahlving pričakuje, da bo azijski trg v prihodnje predstavljal veliko več kot tri do pet odstotkov prodaje. Načrtujejo namreč tudi prodor v Indijo, a se pogovori z lokalnimi partnerji še niso začeli.

Največja svetovna veriga trgovin s pohištvom namerava v prihodnosti več pozornosti nameniti tudi prodaji televizorjev z ravnimi zasloni in DVD-predvajalnikov.

Dahlvig je ob tem opozoril, da se Ikea ne sme prehitro podajati v uvajanje novih izdelkov, saj bi s tem lahko ogrozili osnovno ponudbo družbe. Dodal je, da je skušnjava velika. Logotip Ikee bi namreč lahko prilepili na kakršen koli proizvod in ta bi se najverjetneje prodajal.

Ikea ima v 35 državah po svetu sicer 237 prodajaln, letos pa naj bi ustvarili za 20 milijard evrov prihodkov. Letos so natisnili 176 milijonov katalogov, kar je za 10 odstotkov več kot lani in pomeni največjo naklado na svetu.