Sodišče je Šrotu prepovedalo razpolaganje s premoženjem, tudi s hišo, ki jo je Šrot prepisal na ženo. A vrednostnih papirjev takrat niso zasegli. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče je Šrotu prepovedalo razpolaganje s premoženjem, tudi s hišo, ki jo je Šrot prepisal na ženo. A vrednostnih papirjev takrat niso zasegli. Foto: MMC RTV SLO

Dokument, ki razkriva domnevno Šrotovo premoženje v Mercatorju, je menda del gradiva za sejo nadzornega sveta Pivovarne Laško, kjer bodo odločali o prodaji Mercatorja. Dokument je v angleščini, podatek se dobesedno glasi "1,69 controlled by Boško Šrot" (1,69 pod nadzorom Boška Šrota). S tem odstotkom se sicer ujema odstotek delnic na fiduciarnem računu pri UniCredit AG, so poročale Finance.


UniCredit glavni financer Agrokorjevega prevzemanja
Po uradnih podatkih petkove delniške knjige je na skrbniškem računu pri UniCredit AG zdaj 1,5 odstotka Mercatorja, v zadnjih mesecih, od januarja do aprila, pa se je število delnic na računu precej spreminjalo. Skupina UniCredit je glavni financer Agrokorjevega prevzemanja Mercatorja.

Kot je znano, pa proti nekdanjemu direktorju pivovarne Bošku Šrotu zaradi suma nezakonitih dejanj pri prevzemanju Laškega poteka sodna preiskava. Tožilstvo mu očita protipravno pridobitev 135 milijonov evrov.

Marca letos je skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala na ljubljanskem sodišču uspelo doseči zamrznitev premoženja za tri mesece. Sodišče je Šrotu prepovedalo razpolaganje s premoženjem, tudi s hišo, ki jo je Šrot prepisal na ženo. A vrednostnih papirjev takrat niso zasegli.

Od kod Šrotu denar za nakup Mercatorjevih delnic?
Omenjeni odstotek Mercatorjevih delnic (1,5 odstotka), s katerim naj bi razpolagal Šrot, je na borzi zdaj vreden 9,35 milijona evrov. Če pa bi jih Agrokor kupil po zadnji ponujeni ceni za delnico, po 221 evrov, bi lastnik računa zanje lahko dobil 12,52 milijona evrov. 1,69 odstotka je bilo februarja vrednih okoli deset milijonov evrov, po zadnji Agrokorjevi ponudbi pa bi bil delež vreden slabih 14 milijonov evrov.

Od kod Šrotu denar za nakup Mercatorjevih delnic? Morda od preprodaje delnic Iskre Avtoelektrike in zreškega Uniorja pred nekaj leti? Šrotove družbe so namreč leta 2007 sodelovale pri preprodaji delnic obeh družb in pri tem skupaj zaslužile 22,5 milijona evrov.

Šrot, banka UniCredit, policija in tožilstvo pisanja Financ ne komentirajo. "Glede na fazo postopka, zoper osebo, o kateri sprašujete, je namreč na Okrožno sodišče v Ljubljani vložena zahteva za preiskavo, vsebinskih podatkov ne moremo posredovati javnosti, prav tako o morebitnih predkazenskih postopkih javnosti ne obveščamo," so pojasnili na tožilstvu.