IMF banke opozarja pred novimi grožnjami. Foto: EPA
IMF banke opozarja pred novimi grožnjami. Foto: EPA

Mednarodni denarni sklad v svojem drugem letošnjem poročilu o svetovni finančni stabilnosti evropske banke opozarja, da se morajo, če želijo prevetriti morebitne izgube, dokapitalizirati. Območje evra je zaradi dolžniške krize, ki ogroža bančni sistem, pozval k uporabi začasnega kriznega mehanizma (EFSF) za dokapitalizacijo najšibkejših bank.

Tveganja, povezana z bankami in finančnimi trgi, so se v zadnjih mesecih močno okrepila, je zapisal IMF in dodal, da dolžniška kriza na območju držav z evrom banke ogroža do te mere, da bi lahko močno omejile potrjevanje posojil in tako upočasnile gospodarsko rast.

200 milijard za dolgove držav
Dolžniška kriza je banke v Evropski uniji od konca leta 2009, ko so izbruhnile grške težave, stala že 200 milijard evrov. Banke naj bi 60 milijard evrov stal dolg Grčije, 20 milijard evrov dolg Portugalske, 120 milijard evrov pa dolg Belgije, Španije in Italije. Dodatnih 100 milijard je povezanih z nedavnim zmanjšanjem cen premoženja bank in zvišanjem stroškov bančnega financiranja.

Sklad je prepričan, da bi morale banke z območja evra, ki so močno izpostavljene dolgovom omenjenih držav, nujno okrepiti svoje rezerve, pri tem pa opozarja, da je glede na trenutne negotove razmere povečanje količine kapitala v nekaterih bankah zelo oteženo. V začetku meseca je generalna direktorica IMF-a Christine Lagarde naletela na kritike evropskih voditeljev, ko je pozvala k obvezni dokapitalizaciji evropskih bank.

Italija v središču pozornosti
Posebne pozornosti je v poročilu IMF-a deležna Italija, za katero se trgi bojijo, da bo šla po poti Grčije, Irske in Portugalske in bo morala zaprositi za posojilo. Tveganja, povezana s tretjim največjim gospodarstvom v območju evra, so ključnega pomena za dogajanje na kapitalskih trgih, piše v poročilu.

IMF je države v evroobmočju pozval, naj pohitijo z implementacijo julijskega dogovora glede fleksibilnejšega mehanizma za pomoč državam, ZDA in Japonsko pa opozoril, da morata okrepiti trud za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja.

Znižanje hipoteke pot do zvišanja rasti
ZDA bi morale, tako piše v poročilu, izboljšati položaj ameriških gospodinjstev, kar bi lahko storile tako, da bi državljanom, ki za svoje nepremičnine dolgujejo več, kot so te vredne – takšnih lastnikov naj bi bilo v ZDA kar četrtina -, znižale hipoteke. Takšne spodbude bi povečale javno porabo in s tem spodbudile gospodarsko rast, meni IMF. V skladu verjamejo, da bi obnova zaupanja v stabilnost ameriškega nepremičninskega trga pomenila boljšo prihodnost tudi za ameriške banke.