Trichet je prepričan, da bo morala Španija, če bo želela pomiriti trge obveznic, sprejeti nove strukturne reforme. Foto: EPA
Trichet je prepričan, da bo morala Španija, če bo želela pomiriti trge obveznic, sprejeti nove strukturne reforme. Foto: EPA
Elena Salgado
Španska finančna ministrica je priznala, da je okrevanje španskega gospodarstva počasnejše, kot bi lahko bilo. Foto: EPA

"Španija mora sprejeti nove strukturne reforme, ki ji bodo pomagale doseči maksimalno možno rast bruto domačega proizvoda (BDP), izboljšati produktivnost in obnoviti zaupanje vlagateljev na kapitalskih trgih," je v intervjuju za poslovni časnik Expansion povedal Trichet.

"Odziv Španije, ki je v drugem četrtletju beležila 0,2-odstotno gospodarsko rast, je v tej luči nujen, če želi pomiriti trg obveznic," je prepričan Trichet, ki je ob tem doda, da je negotovost vlagateljev obrestne mere na španske državne dolžniške vrednostne mere dvignila tako visoko, da Španiji lahko ne bi več dopuščale vzdržnega zadolževanja.

Da bi preprečila možnost, da Španija (in Italija) pristane(ta) na poti Grčije, Irske in Portugalske, je ECB začela intenzivno nakupovati državne obveznice.

Španska vlada sprejela ukrepe, a ne dovolj
Španija je v minulem obdobju že začela izvajati reforme za okrepitev javnih financ in večjo fleksibilnost na trgu dela. Sprejela je ukrepe, kot so lažje zaposlovanje in odpuščanje, znižanje oz. zamrznitev pokojnin, zvišanje upokojitvene starosti, znižanje plač javnih uslužbencev za pet odstotkov in zvišanje davkov na plače.

Madrid je sprejel tudi več ukrepov za zagotovitev stabilnosti bank. Španska vlada s premierjem Josejem Luisom Rodriguezom Zapaterom na čelu je bančni sektor prisilila k prestrukturiranju, ukazala je združitev nekaterih bank in zagotovitev večje likvidnosti, tako da banke ne bi bile več tako močno izpostavljene slabim posojilom.

Trichet je priznal, da se je stanje v Španiji izboljšalo, a Madrid po njegovem mnenju čaka še veliko dela. Kot je namignil, bo treba v finančnem sektorju sprejeti še več ukrepov.

Španijo, ki se trudi zbrati dovolj sredstev, da bo lahko javnofinančni primanjkljaj letos zmanjšala z lanskih 9,2 na šest odstotkov BDP, je julija k dodatnim ukrepom na področju konsolidacije javnih financ in bolj pogumni reformi trga dela pozval tudi Mednarodni denarni sklad (IMF).

Salgado: Gospodarstvo raste, a počasi
"Špansko gospodarstvo raste prepočasi, vendar delamo vse, da bi rast pospešili," je za televizijo Antena 3 povedala španska finančna ministrica Elena Salgado. "Okrevanje je bolj počasno, kot bi lahko bilo. Še posebej se to odraža na področju zaposlovanja, ki je naš glavni problem," je zatrdila in se tako dotaknila 20,89-odstotne stopnje brezposelnosti.

Ob tem je ministrica zatrdila tudi, da vlada ne spreminja svojih ciljev, skladno s katerimi naj bi Španija letos zabeležila 1,3-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,5 odstotne točke več od napovedi španske centralne banke. "Res pa je, da bi bil cilj, če bi napoved pripravljali zdaj, morda manj optimističen," je dodala.

Zadolžili so se za 4,46 milijarde evrov
Sicer pa se je Španija danes znova zadolžila na kapitalskih trgih. S prodajo 12- in 18-mesečnih obveznic je zbrala 4,46 milijarde evrov, pri čemer pa je bila prisiljena pristati na višjo zahtevano donosnost kot na zadnjih podobnih avkcijah. Povprečna obrestna mera na dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo leto dni je znašala 3,59 odstotka (na zadnji tovrstni dražbi avgusta 3,33 odstotka), za 18-mesečne obveznice pa 3,81 odstotka (na zadnji tovrstni dražbi 3,59 odstotka).