Nemško gospodarstvo čaka zagon, meni IMF. Foto: EPA
Nemško gospodarstvo čaka zagon, meni IMF. Foto: EPA

Na začetku naslednjega leta se bo bruto domači proizvod (BDP) Nemčije verjetno vrnil na raven izpred časa pandemije.

IMF je obenem opozoril, da bo lahko gospodarska rast letos vseeno nižja, če bi se cepljenje proti covidu-19 zaustavilo oziroma če bi nove različice koronavirusa znova nepričakovano privedle do novih valov okužb, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

IMF poziva k nadaljevanju pomoči države

Glede na precejšnje negotovosti glede nadaljnjega poteka pandemije nemška vlada še ne sme predčasno zmanjšati svojih programov za pomoč gospodarstvu in trgu dela, opozarja IMF. Da bi se izognili dolgoročni škodi za gospodarstvo, je "bolje narediti preveč kot pa premalo", so poudarili.

Na dolgi rok mora Nemčija izkoristiti svoj finančni manevrski prostor za povečanje naložb in za spodbujanje strukturnih sprememb ter prehod na podnebno nevtralno poslovanje, menijo v IMF-ju.

Dodajajo, da pa so nekoliko zaskrbljeni zaradi gibanja cen na nemškem nepremičninskem trgu. "Hitro rast cen stanovanj v zadnjih letih je treba pozorno spremljati, čeprav tveganje blaži relativno nizka raven zadolženosti gospodinjstev," so zapisali. Pristojni organi bi morali izboljšati zbiranje podatkov glede tega, saj bi s tem izboljšali nadzor nad morebitnimi tveganji stabilnosti finančnega sistema, je še opozorila mednarodna finančna organizacija.

Rim: 40 milijard evrov vreden sveženj pomoči gospodarstvu

Italijanska vlada je medtem sprejela nov sveženj pomoči gospodarstvu, vreden okoli 40 milijard evrov. V njem je tudi dodatna pomoč državnemu letalskemu prevozniku Alitalia v vrednosti 100 milijonov evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. S sredstvi naj bi letala Alitalie ostala v zraku, podjetje pa bi pokrilo tudi plače zaposlenih.

Med ukrepi, ki jih gospodarstvu namenja Italija, so davčne olajšave in subvencije. Pet milijard evrov bo namenjenih ohranjanju zaposlenosti, več kot dve milijardi pa bosta stekli v zdravstvo.

Italija bo tudi za šest mesecev podaljšala državne garancije za bančna posojila, v svežnju je odpis dolgov za mala in srednja podjetja. Prav tako je v njem nova pomoč Alitalii in širši turistični panogi, ki se spopada s posledicami koronske krize. Skupno je ukrepov za turizem za 3,4 milijarde evrov.

Alitalia je od maja 2017 plačilno nesposobna in leti le še s pomočjo državnih posojil. Nazadnje jo je močno prizadela še pandemija covida-19, ki je praktično ustavila letalski promet.

Letalska družba sicer že od leta 2002 ni ustvarila dobička. Številni poskusi, da bi zanjo našli zasebnega kupca, so propadli.

Dodatni izdatki za državno pomoč bodo sicer javnofinančni primanjkljaj Italije dvignili na 11,8 odstotka BDP-ja. Lani je bil primanjkljaj pri 9,5 odstotka BDP-ja.

Javni dolg Italije, drugi največji v območju z evrom, se bo po napovedih finančnega ministrstva letos dvignil na 159,8 odstotka BDP-ja. S tem bo dosegel najvišjo raven v povojni zgodovini države, še dodaja APA.