Delovni proces v enem izmed več kot 175 Amazonovih skladišč z več kot 150 milijoni kvadratnih metrov površine. Amazon jih imenuje
Delovni proces v enem izmed več kot 175 Amazonovih skladišč z več kot 150 milijoni kvadratnih metrov površine. Amazon jih imenuje "centri izpolnitve", ker v njih "izpolnjujejo naročila strank", hkrati pa lahko zaposleni "izpolnijo karierne poti". Vsaj tako piše na spletni strani Amazona. Foto: Reuters

Amazon je lani na evropskem trgu s prodajo dobrin in storitev ustvaril 44 milijard evrov prihodkov. Rekordna sezona največjega dostavljavca v letu, ko so bili Evropejci pretežno prikovani na svoje domove, ni veliko presenečenje.

Bolj presenetljiv je davčni obračun. Amazon kljub rekordni prodaji ni plačal davka v matični evropski državi Luksemburg – kjer mu je kljub uspehu v preostali Evropi uspelo pridelati 1,2 milijarde evra izgube, poroča Guardian.

Sorodna novica EU z milijonskimi kaznimi nad davčne kršitve Amazona in Appla

In ne samo to. Amazon je za "neuspeh" v Luksemburgu, od koder skrbi za prodajo v Združenem kraljestvu, Franciji, Nemčiji, Italiji, na Nizozemskem, Poljskem, Španiji in Švedskem, dobil še "nagrado".

Evropska davčna oazica s 600.000 prebivalci je enoti Amazon EU Sarl odobrila dodatnih 56 milijonov evrov davčnih dobropisov, s katerimi lahko poravna prihodnje davčne račune, če bi slučajno ustvaril dobiček.

Družba je s preteklimi izgubami v Luksemburgu ustvarila že 2,7 milijarde evrov dobropisov, ki jih lahko uporabi za poravnavo davka od morebitnega dobička v prihodnosti.

Davek v preostalih evropskih državah zanemarljiv

Amazon sicer plačuje nekaj davka tudi v državah, v katerih posluje, vendar je njegova vrednost nesorazmerna, če že ne zanemarljiva. Podjetje je leta 2019 v Združenem kraljestvu zaslužilo 17,5 milijarde funtov, plačalo pa 293 milijonov funtov davka. Ameriška dokumentacija razkriva, da je prodaja na Otoku v pandemičnem letu 2020 še narasla, na rekordnih 26,5 milijarde funtov.

Znesek obdavčitve za posamezne evropske države v letošnjem letu ostaja uganka. Uradna dokumentacija, ki jo je Amazon EU Sarl vložil v Luksemburgu, ne razčlenjuje, kolikšen je Amazonov prihodek v posameznih evropskih državah. Razvidno je le, da so se evropski prihodki z 32 milijard evrov leta 2019 povečali na 44 milijard leta 2020.

Delavci Amazonovega skladišča v Torinu so marca letos izvedli 24-urno stavko, s katero pa niso zahtevali višjih plač, temveč bolj človeški urnik. Zaradi povpraševanja med pandemijo so italijanski Amazonovi dostavljalci dostavili tudi po 180 ali 200 pošiljk na dan, je poročal NBC News. Foto: EPA
Delavci Amazonovega skladišča v Torinu so marca letos izvedli 24-urno stavko, s katero pa niso zahtevali višjih plač, temveč bolj človeški urnik. Zaradi povpraševanja med pandemijo so italijanski Amazonovi dostavljalci dostavili tudi po 180 ali 200 pošiljk na dan, je poročal NBC News. Foto: EPA

Britanska poslanka iz vrst laburistov in dolgoletna zagovornica davčnih reform za korporacije Margaret Hodge je ogorčena nad poslovanjem. "Amazonovi prihodki so se v času pandemije povečali, medtem ko se naši ulični prodajalci borijo za preživetje. Amazon dobiček še naprej preusmerja v davčne oaze, kot je Luksemburg, da se izogne plačilu poštenega deleža, pri tem pa uporablja našo infrastrukturo, javne storitve in delovno silo," je kritična do ameriškega velikana.

Podjetje na drugi strani hladnokrvno zagovarja svoje poslovanje. "Amazon plačuje vse davke v vsaki državi, v kateri poslujemo. Davek na dohodek korporacij temelji na dobičku, in ne na prihodkih, dobiček pa je ostal nizek zaradi velikih naložb in dejstva, da je trgovina na drobno zelo konkurenčen trg z nizko maržo," je za Guardian sporočil tiskovni predstavnik.

Rekordna štiri zaporedna četrtletja in pol milijona novih delavcev

Amazon ob izjemnem porastu povpraševanja med pandemijo rekordov ne dosega samo v Evropi, ampak tudi na osrednjem trgu v ZDA. Konec aprila je podjetje sporočil, da so že četrto četrtletje zapored podrli rekord četrtletnega zaslužka in dobička. V prvem četrtletju letošnjega leta so s prodajo zaslužili 108,5 milijarde dolarjev (za 44 odstotkov več kot četrtletje pred tem), pri čemer je bilo čistega dobička 8,1 milijarde dolarjev.

Prodajni velikan ob tem ni skoparil z naložbami. V zadnjem letu so nakupili nova tovorna letala in zgradili nova skladišča na vse bolj razvejanem ameriškem trgu. Drugi največji zasebni delodajalec v ZDA (za Walmartom) je ob tem zaposlil kar 500.000 ljudi.

Vse to z glavnim ciljem: vrniti se na predpandemični čas dostave pošiljk v enem dnevu, za Reuters pojasnjuje vodja Amazonovih financ Brian Olsavsky.

Konec pandemije Amazona naj ne bi prizadel

ZDA so na podlagi učinkovitega programa cepljenja letos začele znova odpirati gospodarstvo in požele prve uspehe. Gospodarska rast v prvem četrtletju je bila 6,1-odstotna.

Kljub vračanju ljudi na delovna mesta in odpiranju fizičnih trgovin Amazona prihodnost ne skrbi. Naročanje dostave predvsem prehrambnih izdelkov je Američanom že prešlo v kri, ugotavljajo analitiki. Gospodarska rast bo željo po nakupovanju le še okrepila.

"Navada. Živila dobre kakovosti. Američanom finančne spodbude vlade. Amazon bo cvetel," za Reuters ugotavlja analitik Michael Pachter.

Udeleženci shoda v New Yorku ob prazniku dela 1. maja so z veliko lutko Jeffa Bezosa izrazili nezadovoljstvo s propadom vzpostavitve prvega sindikata Amazonovih delavcev. Foto: Reuters
Udeleženci shoda v New Yorku ob prazniku dela 1. maja so z veliko lutko Jeffa Bezosa izrazili nezadovoljstvo s propadom vzpostavitve prvega sindikata Amazonovih delavcev. Foto: Reuters

Kršitve delavskih pravic, propad sindikata in zvišanje plač

Američani so zaradi nesporne kakovosti izdelkov in učinkovite dostave očitno pripravljeni spregledati tudi vse glasnejše pritožbe delavcev glede neživljenjskih delovnih razmer, kot je na primer uriniranje v plastenko, ker je obisk sanitarij preprosto izguba učinkovitega časa za delo v ogromnem skladišču.

Sorodna novica Amazonovi dostavljavci tako zaposleni, da urinirajo v plastenke

Aprila so v vodo padla tudi prizadevanja za vzpostavitev prvega sindikata Amazonovih delavcev v ZDA. Sindikalisti trdijo, da zaradi nezakonitega vplivanja Amazona na glasovanje delavcev v skladišču v Alabami.

Nekaj tednov pozneje – in natanko dan pred razkritjem rekordne bilance prvega letošnjega četrtletja – je Amazon 500.000 zaposlenim v dostavi in v skladiščih zvišali urno postavko za med 0,5 in 3 dolarji.

Podjetje je sicer urno postavko ameriškim delavcem že leta 2018 dvignilo na 15 dolarjev na uro. K temu na ravni celotnega ameriškega gospodarstva stremi tudi novi ameriški predsednik. Amazon in drugi tehnološki velikani so ga pri tem podprli.

Ameriški predsednik Biden napoveduje povišanje davka za velika podjetja. Bezos, znan po spretnosti pri izogibanju plačevanja davkov, je njegovo idejo javno podprl. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Biden napoveduje povišanje davka za velika podjetja. Bezos, znan po spretnosti pri izogibanju plačevanja davkov, je njegovo idejo javno podprl. Foto: Reuters

Biden nezadovoljen z davčno prakso Amazona

Predsednik Joe Biden sicer ne skriva nezadovoljstva nad Amazonovo prakso izogibanja davkom, zaradi česar jih je tudi že javno okaral.

Fundacija za pravično obdavčitev (Fair Tax Foundation) ugotavlja, da je Amazon v zadnjem desetletju plačal le 3,4 milijarde ameriških dolarjev korporativnega davka, pri tem pa je imel 961 milijard ameriških dolarjev prihodkov in ustvaril 26,8 milijarde čistega dobička.

Glede na te podatke ugotavljajo, da je bil Amazon v praksi obdavčen po 12,7-odstotni stopnji, medtem ko je večino desetletja v ZDA veljala 35-odstotna stopnja obdavčitve velikih podjetij.

Amazon se je odzval, da so podatki fundacije napačni, saj je družba imela v letih med 2010 in 2018 "24-odstotno efektivno obdavčitev na dobiček". Naj spomnimo, da bi tudi to bilo še zmeraj precej pod zakonsko mejo.

Bezos podprl obdavčitev najbogatejših podjetij

Biden je letos razkril ambiciozni 1800 milijard dolarjev vreden načrt za obnovo ameriške infrastrukture, sredstva pa namerava pridobiti z višjo obdavčitvijo najbogatejših podjetij.

Kako se je odzval Bezos? Podprl je dvig davka za korporacije. "Podpiramo osredotočenost Bidnove administracije na drzne naložbe v ameriško infrastrukturo. /.../ Zavedamo se, da bo za to naložbo treba popustiti z vseh strani – tako glede tega, kar je vključeno, kot tudi glede tega, kako bo plačana (podpiramo dvig stopnje davka na dohodek korporacij)," je zapisal v izjavi za javnost.

Svetovni prvak izogibanja davkariji

Izogibanje obdavčitvam je bilo sicer že od samega začetka eno vodil Amazona. Ko je Jeff Bezos pred 27 leti iskal lokacijo za sedež svoje spletne knjigarne amazon.com, je sprva želel pisarno postaviti na območju rezervatov staroselskih plemen. Rezervati so namreč deležni darežljivih oprostitev plačila davka, a mu je načrte preprečila zvezna država Kalifornija.

Fair Tax Foundation: 100 milijard neplačanih davkov spletnih velikanov

Fair Tax Foundation ugotavlja, da se je šest velikanov prek kompleksnih struktur poslovanja v zadnjem desetletju izognilo plačilu 100 milijard davkov. Med njimi so Facebook, Google, Netflix, Apple in Microsoft, a daleč "najuspešnejši" je Amazon, ki je ob 26,8 milijarde dolarjev čistih dobičkov plačal 3,4 milijarde davka.

Bezos je po zavrnitvi izbral Seattle. Šlo je za strateško odločitev. V tistih časih je bila obdavčena le fizična prodaja na drobno znotraj posamezne zvezne države. Zvezna država Washington je imela za ZDA precej majhno populacijo. Prodaja knjig, ki so večinoma po naročilu potovale v večje zvezne države, je tako potekala popolnoma neobdavčeno.

Evropsko poslovalnico v Luxembourgu je Amazon odprl leta 2003 in po nekaj mesecih z izdatno pomočjo tedanjega premierja Jean-Clauda Junckerja sklenil zaupni davčni dogovor. Amazonov nekdanji vodja za davke Bob Comfort, danes "luksemburški honorarni konzul v Seattlu", je pred leti za luksemburški časopis razkril, da je nekdanji premier in pozneje predsednik Evropske komisije Juncker osebno ponudil pomoč Amazonu pri poslovanju.

"Drugo je zgodovina," radi rečejo v ZDA – Amazon presega prodajne rekordne v ZDA in Evropi, njegove delnice gredo v nebo, ustanovitelj in odhajajoči direktor pa je še zmeraj najbogatejši človek na svetu.

Covid-19: "Te številke neverjetne tudi za Amazon."

Sorodna novica Najbogatejši človek na svetu med epidemijo postal še bogatejši

Čeprav Amazon že dolgo slovi po uspešnem poslovanju in izogibanju davkov, pa so pandemični "dosežki" vnebovpijoči. "Te številke so neverjetne tudi za Amazon. Vidimo lahko eksponentno pospešeno tržno prevlado po vsem svetu, in to zaradi dohodka, ki je še vedno v večini neobdavčen, kar mu omogoča nepravično spodkopavanje lokalnih podjetij, ki sprejemajo odgovornejši pristop," je za Guardian novico o neobdavčenju Amazona v Luksemburgu komentiral direktor Fundacije za pravično obdavčitev (Fair Tax Foundation) Paul Monaghan.

Kamni spotike na poti proti mednarodni obdavčitvi

Biden je medtem odločen, da bo dosegel pravičnejšo obdavčitev tehnoloških velikanov na svetovni ravni, čemur so ZDA v preteklosti nasprotovale. Prejšnji mesec je Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) predlagal temeljite spremembe svetovnega davčnega sistema. Velika tehnološka podjetja in korporacije bi bile prisiljene plačevati davke nacionalnim vladam na podlagi prodaje, ki jo ustvarijo v posamezni državi, in ne glede na to, kje imajo sedež.

Dogovorjena bi bila tudi najnižja svetovna davčna stopnja. ZDA predlagajo 21-odstotno stopnjo, čeprav je ta višja, kot denimo na Irskem, Madžarskem in Karibih, zato bi lahko postala tudi kamen spotike. Francija in Nemčija sta podprli njegov predlog, Združeno kraljestvo pa se je zavilo v molk.

Poleti bo Bezosa na mestu generalnega direktorja Amazona nasledil Andy Jassy (fotografija iz leta 2019). Foto: AP
Poleti bo Bezosa na mestu generalnega direktorja Amazona nasledil Andy Jassy (fotografija iz leta 2019). Foto: AP

Prelomno poletje: Bezos se umika, prihaja Jassy

Svetovni prvak dostave in izogibanja davkom pa ima za čas po pandemiji v rokavu tudi (ne več tako) novega aduta. Bezos je v sporočilu za javnost nedavno opisal napredek Amazonove ponudbe spletnih storitev v oblaku Amazon Web Services (AWS).

"V samo 15 letih je AWS postal gospodarstvo z 54 milijardami dolarjev letnih zaslužkov, ki tekmuje z največjimi svetovnimi tehnološkimi podjetji. Njegova rast se pospešuje," je zapisal Bezos. Prejšnji teden je Amazon naznanil dogovor s podjetjem Dish Network Corp, ki bo za AWS vzpostavilo infrastrukturo 5G, kar je še povečalo ocene dobičkonosnosti.

Enoto za spletne storitve AWS je dolga leta vodil Andy Jassy, ki bo poleti najbogatejšega Zemljana Bezosa nasledil na mestu generalnega direktorja Amazona. Izbira naslednika lahko nakazuje usmeritev Amazona v prihodnosti. Medtem ko gredo dobički v nebo, se bo Amazon osredinil na oblake.