Prvi mož IMF-a je pohvalil Grčijo in njena prizadevanja, da se reši iz velike krize. Foto: Reuters
Prvi mož IMF-a je pohvalil Grčijo in njena prizadevanja, da se reši iz velike krize. Foto: Reuters
Atene
Grki so nezadovoljni z varčevalnimi ukrepi svoje vlade, ki pa so nujni, če hoče država dobiti posojila za rešitev iz krize. Foto: Reuters

Po srečanju prvega moža IMF-a Dominiqua Straussa - Kahna z grškim finančnim ministrom Georgesom Papakonstantinujem je mednarodna finančna institucija obljubila, da bo še pravočasno zbrala finančna sredstva za pomoč Grčiji. Strauss-Kahn je optimistično napovedal, da bi bil dogovor o 13,4 milijarde dolarjev vrednem posojilu lahko sklenjen že pred 19. majem, in pohvalil prizadevanja Grkov, ki jih je označil za pogumne.

Grčiji, ki uvaja stroge varčevalne ukrepe in računa na dodatnih 40 milijard dolarjev pomoči članic evrskega območja, se bo 19. maja iztekel rok za povračilo 11,3 milijarde dolarjev dolgov.

Nemčija in EU še ne vesta, ali bosta pomagali
Več težav pri pridobivanju posojila bo imela Grčija v EU-ju. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je poudaril, da se niti Nemčija niti EU še nista odločili, ali se bosta odzvala na grško prošnjo za pomoč. Odločitev Nemčije bo odvisna od tega, ali bo Grčija tudi v prihodnjih letih vztrajala pri težkem varčevalnem načrtu.

Francija pripravljena protisniti na zavoro
"Katera koli članica lahko blokira. To je njihova pravica, če še zmeraj mislijo, da to ni potrebno in da finančna stabilnost območja evra ni na kocki," se je na besede nemškega ministra odzvala Evropska komisija. Glede pomoči je skeptična tudi Francija. Francoska ministrica za gospodarstvo je napovedala velik pritisk Bruslja na Atene, če se Grčija ne bo obnašala odgovorno. "Če Grčija ne bo plačevala dolga, bomo takoj pritisnili na zavoro," je bila jasna Christine Lagarde.

Kritike grške vlade tudi doma
Grčija se pri iskanju pomoči spoprijema z nasprotovanjem tudi doma. Opozicija je socialistično vlado napadla zaradi njenega zatekanja po pomoč k IMF-u. "IMF nas bo prisili k novim ukrepom, ki jih ne bo moglo prenesti niti naše gospodarstvo niti naša družba," je prepričan opozicijski voditelj Antonis Samaras.