Sestanka, ki ga letos zaznamuje skrb zaradi krhkega okrevanja svetovnega gospodarstva, se iz Slovenije udeležujeta guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in finančni minister Dušan Mramor. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Sestanka, ki ga letos zaznamuje skrb zaradi krhkega okrevanja svetovnega gospodarstva, se iz Slovenije udeležujeta guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in finančni minister Dušan Mramor. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Skrb zaradi krhkega okrevanja gospodarstva

Najnovejšega poročilo Mednarodnega denarnega sklada o napovedih za svetovno gospodarstvo, ki ga bodo dobili na mizo finančni ministri članic, ni tako optimistično, kot se je zdelo še pred nekaj meseci. Svetovno gospodarstvo naj bi letos imelo 3,3-odstotno rast, prihodnje leto 3,8-odstotno, kar pa je 0,2 odstotne točke manj od spomladanske napovedi.

Med razvitimi državami najbolje kaže Veliki Britaniji in ZDA, medtem ko je okrevanje v evrskem območju zastalo. Mednarodni denarni sklad je znižal napovedi gospodarske rasti za največje evropsko gospodarstvo - Nemčijo z 1,9 na 1,4 odstotka do konca leta. Nemška vlada je zato pod vse večjimi pritiski, da mora povečati investicije doma. "To ima lahko posledice tudi za slovensko gospodarstvo, kjer so se krivulje gospodarske rasti komaj rahlo obrnile navzgor," je še poročal RTV-jev dopisnik iz New Yorka Edvard Žitnik.

Sloveniji nekoliko boljša napoved
Namestnik direktorja oddelka za Evropo pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF) Phil Gerson je na novinarski konferenci v okviru letnega zasedanja IMF-a in Svetovne banke spomnil, da je Slovenija izšla iz zelo globoke recesije. "Zdaj ji je uspelo narediti obrat in je začela rasti." Med tremi ključnimi izzivi, ki čakajo novo vlado, je izpostavil nadaljevanje čiščenja bančnega sektorja, še posebej državnih bank, in nadaljevanje prestrukturiranja podjetniškega sektorja. Znižati je treba tudi proračunski primanjkljaj in nadaljevati privatizacije. Spomnil je, da je državni zbor potrdil seznam 15 podjetij, predvidenih za privatizacijo.

"To po našem mnenju ni pomembno le za polnjenje proračuna, ampak tudi za spodbujanje tujih neposrednih investicij in rast produktivnosti, da se vzpostavi podlaga za nadaljevanje rasti," je dejal. IMF je ta teden izboljšal gospodarsko napoved za Slovenijo. Za letos ji napoveduje 1,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda, enako gospodarsko rast pa pričakuje tudi prihodnje leto. To je občutno bolje od prejšnje napovedi.

Nova vodja misije za Slovenijo Delia Velculescu
Vodja divizije za pripravo poročila o napovedih za svetovno gospodarstvo pri IMF-u Thomas Helbling je ob predstavitvi poročila v torek dejal, da je k zvišanju ocene za Slovenijo prispevalo izboljšanje razmer v zunanjem okolju, predvsem v glavnih trgovinskih partnericah Slovenije. Tudi on je izrazil upanje, da bo nova vlada nadaljevala reforme v bančnem in finančnem sektorju, ki bodo utrle pot h krepitvi domačega povpraševanja.

IMF je pred kratkim sicer imenoval novo vodjo misije za Slovenijo, to je postala Romunka Delia Velculescu, ki je predtem vodila misijo za Ciper, tudi v času, ko je ta otoška država prejela mednarodno finančno pomoč.

Skrb zaradi krhkega okrevanja gospodarstva