IMF je objavil sklepno poročilo po obisku misije v Sloveniji. Foto: EPA
IMF je objavil sklepno poročilo po obisku misije v Sloveniji. Foto: EPA

Lani je gospodarska rast znašala 2,6 odstotka, pravi IMF. To je bolje od decembrske napovedi, ko so pričakovali okoli 2,5-odstotno rast.

Delia Velculescu
Delia Velculescu vladi Mira Cerarja svetuje, naj "izkoristi priložnost, ki jo ponuja okrevanje, uresniči zaveze in naredi modre korake pri reševanju preostalih šibkih točk ter Slovenijo postavi na pot vzdržne rasti". Foto: EPA

Mednarodni denarni sklad je v svojem objavljenem poročilu malenkost izboljšal napoved za Slovenijo za letošnje leto. Ob koncu obiska misije v Sloveniji decembra lani nam je za letos napovedal okoli 1,75-odstotno rast bruto domačega proizvoda, zdaj pa je to napoved nekoliko zvišal.

Tveganja ostajajo
"Slovenija okreva po globoki recesiji, ki je vrh dosegla v bančni krizi leta 2013. Po državni dokapitalizaciji največjih bank se je ob pomoči močnega izvoza in javnih investicij, financiranih s sredstvi EU-ja, vrnila rast, vendar je BDP pod ravnjo iz obdobja pred krizo, brezposelnost pa ostaja visoka," ugotavljajo v IMF-u. Ob tem opozarjajo, da obstajajo tveganja za poslabšanje razmer, ki med drugim vključujejo nezadostno uresničevanje reform in šibkejše zunanje povpraševanje od pričakovanj.

Med ključnimi izzivi so izpostavili krepitev bančnega sektorja, da bo lahko podpiral gospodarstvo, pospešitev prestrukturiranja gospodarstva, zmanjšanje obsega slabih posojil in vloge države v gospodarstvu, zagotovitev vzdržnosti javnih financ ter izvajanje strukturnih reform. Pozivajo tudi k privatizaciji državnih bank. Glede strukturnih reform odbor izvršnih direktorjev IMF-a opozarja na pomen pokojninske reforme, ki bo naslovila demografske pritiske, davčno reformo, vključno z vnovično pripravo nepremičninskega zakona, ter ukrepe za povečanje učinkovitosti v zdravstvu, šolstvu in javni upravi.

Za štiri odstotke višji izvoz, okrepljeno domače povpraševanje
Izvoz Slovenije naj bi se po napovedih IMF-a letos okrepil za 4,1 odstotka, prihodnje leto pa za 3,8 odstotka. Cene življenjskih potrebščin naj bi letos zdrsnile za 0,2 odstotka, prihodnje leto pa naj bi inflacija znašala 0,8 odstotka. Domače povpraševanje naj bi se letos okrepilo za odstotek, prihodnje leto pa za 1,8 odstotka, medtem ko naj bi zasebna poraba rasla po 0,8-odstotni in 1,6-odstotni stopnji. Javna poraba naj bi se letos skrčila za 0,6 odstotka, leto zatem pa okrepila za 0,7 odstotka.

"Slovenija prebrodila krizo in znova raste"
"Slovenija je prešla krizo brez primere in spet raste. Na to ste lahko ponosni, to odraža žrtvovanje in vztrajnost ljudi, vendar tveganja ostajajo velika, reformna agenda pa je vse prej kot končana. Čeprav se je ostrina krize zmanjšala, je ključno, da nogo obdržite na pedalu za pospeševanje reform. Slovenija se tako in tako že spopada z dovolj tveganji, zato ne smete zaspati in še tega dodati k mešanici tveganj,"
je v pogovoru za STA povedala vodja misije IMF-a za Slovenijo Delia Velculescu.

Vladi Mira Cerarja svetuje, naj "izkoristi priložnost, ki jo ponuja okrevanje, uresniči zaveze in naredi modre korake pri reševanju preostalih šibkih točk ter Slovenijo postavi na pot vzdržne rasti". To je po njenem mnenju ključno za zagotovitev višjega življenjskega standarda ljudi, še posebej za prihodnje generacije. IMF je oblastem pri tem pripravljen pomagati.

Lani je gospodarska rast znašala 2,6 odstotka, pravi IMF. To je bolje od decembrske napovedi, ko so pričakovali okoli 2,5-odstotno rast.