IMF je precej spremenil svojo januarsko napoved glede gibanja slovenskega BDP-ja. Foto: EPA
IMF je precej spremenil svojo januarsko napoved glede gibanja slovenskega BDP-ja. Foto: EPA

Leta 2015 naj bi se gospodarska dejavnost tako okrepila za 0,9 odstotka. IMF je tako precej izboljšal napoved za Slovenijo. Še januarja je namreč za letos napovedoval 1,1-odstotno krčenje BDP-ja.

Še slabše so bile napovedi oktobra lani, ko je IMF pričakoval, da se bo slovensko gospodarstvo letos skrčilo za 1,4 odstotka. Slovenski BDP se je lani sicer skrčil za 1,1 odstotka, čeprav se je v zadnjem lanskem četrtletju na letni ravni po podatkih državnega statističnega urada zvišal za kar 2,1 odstotka.

Rast napoveduje tudi Umar
Marca je gospodarsko napoved za letos popravil tudi Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki letos pričakuje 0,5-odstotno rast BDP-ja, potem ko je jeseni napovedoval njegov 0,8-odstotni padec.

Ob objavi končnega poročila januarja je nekdanji vodja misije IMF-ja za Slovenijo Antonio Spilimbergo, ki je oktobra lani vodil zadnjo misijo v naši državi, opozoril, da je Slovenija z izvedbo stresnih testov bank ter njihovo dokapitalizacijo izšla iz najbolj akutne faze krize, vendar ne sme zaspati.

IMF v poročilu o napovedih za svetovno gospodarstvo podrobnosti za Slovenijo ne navaja, med negotovostmi, ki pretijo Sloveniji, pa omenja finančni sektor in prestrukturiranje podjetij.

Cene gor, brezposelnost počasi dol
Glede gibanja inflacije in stopnje brezposelnosti v Sloveniji IMF napoveduje, da naj bi se cene življenjskih potrebščin po lanski 1,6-odstotni rasti letos zvišale za 1,2 odstotka, prihodnje leto pa spet za 1,6 odstotka. Stopnja brezposelnosti naj bi letos glede na lansko leto narasla za 0,3 odstotne točke, na 10,4 odstotka, prihodnje leto pa naj bi upadla na deset odstotkov.

IMF svetu napoveduje 3,6-odstotno rast
Precej večjo rast kot Sloveniji pa IMF napoveduje svetovnemu gospodarstvu. To naj bi zraslo letos za 3,6 odstotka, kar je enako oceni iz oktobra lani, a 0,1 odstotne točke slabše od januarske napovedi. Prihodnje leto naj bi rast dosegla 3,9 odstotka. Med razvitimi državami dobro kaže ZDA in Veliki Britaniji, medtem ko bo rast v območju evra še naprej zaostajala.

Glavni ekonomist IMF-ja Olivier Blanchard je ob predstavitvi poročila dejal: "Fiskalna konsolidacija se upočasnjuje, vlagatelji so manj zaskrbljeni glede vzdržnosti dolga v večini razvitih gospodarstev, banke postajajo močnejše, čeprav smo še daleč od popolnega okrevanja."

Svet je lani dosegel 3-odstotno gospodarsko rast, a je Blanchard opozoril na neenakomerno okrevanje. Najmočnejše je v ZDA, ki so v celotnem letu 2013 dosegle 1,9-odstotno rast, v drugi polovici leta pa 3,25-odstotno. Dejavnost največjega svetovnega gospodarstva se je na začetku letošnjega leta nekoliko upočasnila, k čemur naj bi v največji meri sicer prispevala nenavadno dolga in mrzla zima. Za letos IMF ZDA napoveduje 2,8-odstotno rast, prihodnje leto pa triodstotno.

Rast tudi v evrskem območju, na Japonskem in v Veliki Britaniji
IMF napoveduje rast tudi evrskemu gospodarstvu v celoti. Potem ko se je lani skrčilo za 0,5 odstotka, naj bi rast letos dosegla 1,2 odstotka, prihodnje leto pa 1,5 odstotka. Med tveganji je Blanchard izpostavil nizko inflacijo v območju evra in možnost deflacije. "Prilagajanja in okrevanja v južni Evropi ne smemo obravnavati kot samoumevnih, še posebej če bo inflacija v območju ostala šibka ali se celo prelila v deflacijo. To bi še dodatno otežilo krepitev konkurenčnost na jugu," je dejal.

Območje skupne evropske valute bi se moralo izogniti deflaciji, meni Blanchard. "To lahko naredimo tako, da spodbudimo zdravo povpraševanje, da zvišamo BDP, znižamo brezposelnost in zmanjšamo pritiske na znižanje cen. To ni le naloga Evropske centralne banke (ECB). Potrebnih bo veliko ukrepov in vsak med njimi je ključen," je dejal.

Napovedi so optimistične tudi za Japonsko in Veliko Britanijo. BDP prve naj bi se letos povečal za 1,4 odstotka, BDP druge pa za 2,9 odstotka.

Hitrorastoče države in države v razvoju naj bi k rasti globalnega gospodarstva še naprej prispevale več kot dve tretjini. Njihova rast naj bi se z lanskih 4,7 odstotka letos pospešila na 4,9 odstotka, prihodnje leto pa na 5,3 odstotka.

Tudi rusko gospodarstvo bo raslo
IMF Rusiji napoveduje rast BDP-ja za 1,3 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se pospešila na 2,3 odstotka. Rusija se sicer boji, da bi lahko bila rast njenega BDP-ja letos nižja od enega odstotka zaradi odliva tujega kapitala, do katerega prihaja zaradi vpletenosti Moskve v krizo v Ukrajini.

IMF je v procesu sprejemanja programa t. i. finančne pomoči Ukrajini, zato Blanchard glede te države ni želel podrobneje govoriti, glede Rusije pa je dejal, da se morajo v Moskvi odločiti, "kje so in kam gredo".

Kriza je največji učinek po njegovem za zdaj pustila na Ukrajini, je pa na Rusijo vplivala z dveh vidikov. Investicijsko okolje v Rusiji ni najboljše, med delom vlagateljev pa je zaznati več obotavljanja pri odločitvah, ali vložiti denar v Rusijo oziroma ga tam pustiti. "Pričakujemo lahko občuten odliv kapitala Rusije, ki pa ima velike rezerve in se lahko skoraj zagotovo sooči s tem odlivom, a bo morala razmisliti o zvišanju obrestnih mer," je dejal in dodal, da bi bila lahko rast v Rusiji sicer višja.

Kitajsko gospodarstvo je lani zraslo za 7,7 odstotka, kar je najpočasnejša rast v več kot desetih letih, letos pa naj bi se kitajski BDP povečal za 7,5 odstotka. Indiji, ki je imela lani 4,4-odstotno rast, kaže bolje. Letos se ji namreč obeta 5,4-odstotna rast, prihodnje leto pa 6,4-odstotna.