IMF napoveduje, da se bo slovenska gospodarska rast v 2017 še nekoliko bolj upočasnila, kot so predvidevali spomladi. Foto: EPA
IMF napoveduje, da se bo slovenska gospodarska rast v 2017 še nekoliko bolj upočasnila, kot so predvidevali spomladi. Foto: EPA
Evro, evro, denar, bankovci
Leto naj bi znova končali z deflacijo. Foto: Reuters
false
Indija bo zvezda med razvijajočimi se državami. Foto: EPA

V prihodnjem letu se bo po napovedih Mednarodnega denarnega sklada rast upočasnila na 1,8 odstotka, kar je za 0,2 odstotne točke manj, kot je sklad napovedoval spomladi. Poslabšanja napovedi niso pojasnili.

Napoved IMF-a za letos je tako enaka napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki prav tako pričakuje 2,3-odstotno gospodarsko rast. Za prihodnje leto pa je sklad precej manj optimističen od Umarja, ki pričakuje kar 2,9-odstotno rast BDP-ja.

Do leta 2021 IMF Sloveniji napoveduje v povprečju okrog 1,5-odstotno rast BDP-ja. Pri tem v zadnjem četrtletju pričakujejo 2,9-odstotno rast BDP-ja na letni ravni, v zadnjem trimesečju leta 2017 pa le 0,8-odstotno.

Večji naj bi bil tudi padec cen
Po lanski 0,5-odstotni deflaciji IMF Sloveniji za letos napoveduje 0,3-odstotno deflacijo, čeprav so še spomladi govorili o 0,1-odstotnem padcu cen življenjskih potrebščin. Trend naj bi se obrnil prihodnje leto, ko naj bi se cene življenjskih potrebščin povišale za en odstotek. Srednjeročno, v prihodnjih petih letih, naj bi se inflacija v povprečju gibala okrog dveh odstotkov.

IMF v napovedi opaža tudi izboljšanje razmer na trgu dela. Anketna stopnja brezposelnosti bo po napovedih sklada letos upadla na 8,2 odstotka, prihodnje leto pa na 7,9 odstotka.

Svet je brez rezerve za nove šoke
Pri tem IMF ohranja julijsko napoved za letošnjo svetovno gospodarsko rast pri 3,1 odstotka. V prihodnjem letu naj bi se rast povzpela na 3,4 odstotka, direktor za raziskave pri IMF-u Maurice Obstfeld pa je ob predstavitvi napovedi poudaril, da se svet še vedno ni vrnil k trdni, trajni in uravnoteženi rasti.

Dodal je, da svet nima rezerve za morebitne nove šoke, ki se lahko pojavijo v obliki pretresov na Kitajskem, novega padca cen surovin, rasti obrestnih mer in postavljanja trgovinskih ovir.

Slaba rast razvitih držav
IMF je ob tem nekoliko znižal obete razvitim državam in hkrati izboljšal obete za rast razvijajočih se držav, kot sta Kitajska in Indija. BDP ZDA naj bi po napovedi sklada letos zrasel le za 1,6 odstotka, evrsko območje pa za 1,7 odstotka. Države z evrom naj bi v 2017 nato dosegle le še 1,4-odstotno rast BDP-ja.

Italijansko gospodarstvo bo po napovedih letos zraslo za 0,8-odstotna, naslednje leto pa bo rast 0,9-odstotna. Višja je napoved za Španijo. Ta naj bi letos imela 3,1-odstotno rast, prihodnje leto pa 2,2-odstotno rast BDP-ja.

Veliki Britaniji sklad zaradi odločitve za izstop iz EU-ja za letos napoveduje 1,8-odstotno rast, v prihodnjem letu pa upočasnitev na 1,1 odstotka. Japonska rast bo še naprej minimalna. Letos le 0,5-odstotna, prihodnje leto pa le za desetinko odstotne točke višja.

Najhitreje pa bo med razvijajočimi se državami rasla Indija, in sicer s 7,6-odstotno stopnjo letos in prihodnje leto, kitajska rast pa se bo z lanskih 6,9 odstotka upočasnila na 6,6 odstotka letos in na 6,2 odstotka v 2017.