Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,9 odstotka, je objavil statistični urad.

Mesečno inflacijo so najbolj, za 0,4 odstotne točke, zvišali dražji naftni derivati. Cene tekočih goriv so zrasle za 7,6 odstotka, cene goriv in maziv za osebna vozila pa ob vnovični rasti cen na bencinskih servisih za 5,7 odstotka.

Hrana se je podražila za 0,9 odstotka in k mesečni inflaciji prispevala 0,2 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke vpliva so imele še višje cene opreme za šport, trdih goriv, storitev v zdravstvu ter oblačil in obutve.

Po drugi strani so mesečno inflacijo ublažile, vsaka za 0,1 odstotne točke, pocenitve toplotne energije, ta je bila po uvedbi reguliranih cen za daljinsko ogrevanje s plinom cenejša za sedem odstotkov, nastanitvenih storitev in počitniških paketov.

Foto: Surs
Foto: Surs

Višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so se v medletni primerjavi zvišale za 19 odstotkov, so k letni inflaciji prispevale 3,1 odstotne točke. Podražitve goriv in energije (za 19,1 odstotka) so letni indeks dvignile za 2,3 odstotne točke.

Ob tem je imela 0,9 odstotne točke vpliva na inflacijo dražja stanovanjska in gospodinjska oprema, ki se je podražila za 12 odstotkov, 0,7 odstotne točke pa višje cene v restavracijah in hotelih (za 9,8 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU-ju, je bila novembra 10,8-odstotna, kar je 0,5 odstotne točke več kot oktobra. Mesečna rast cen je bila 1,1-odstotna, potem ko je bila v predhodnem mesecu 0,8-odstotna.