Bo do poletja slovenski turizem le okreval? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bo do poletja slovenski turizem le okreval? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Vlada bo zakon, ki bi lahko podjetjem za vnovični zagon prinesel do 100.000 evrov, morda obravnavala že prihodnji mesec.

Podjetjem in samozaposlenim, ki so lani imeli upad prihodkov nad 70 odstotkov, bi z zakonom o interventnih ukrepih za turizem pripadala enkratna pomoč za zagon poslovanja, in sicer največ do 100.000 evrov za podjetja in 4800 evrov za samozaposlene.

Nadalje bi bila do takšne pomoči upravičena tudi podjetja z upadom prihodkov med 50 in 70 odstotki, ki bi lahko računala na do 30.000 evrov enkratne denarne pomoči, samozaposleni z enakim deležem upada pa do 1800 evrov pomoči.

Zakon tudi "prinaša upanje za industrijo srečanj", so prepričani na ministrstvu. Država bi lahko tako povrnila do 80 odstotkov organizacijskih stroškov za prireditve v drugi polovici letošnjega leta, ki jih zaradi vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe ne bo mogoče izvesti ali pa se jih bo udeležila polovica manj udeležencev, kot bi se jih sicer.

Spremenjeni pogoji za bone

Z omenjenim zakonom bi ministrstvo prilagodilo tudi obstoječe ukrepe, s katerimi podpira slovenski turizem. Tako bi se mesečni temeljni dohodek povečal na 1250 evrov za posameznike z upadom prihodkom med 50 in 70 odstotki ter na 1500 evrov za posameznike, ki so se jim prihodki zmanjšali za več kot 70 odstotkov.

Turistični boni so nekaterim ponudnikom pomagali preživeti sezono. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Turistični boni so nekaterim ponudnikom pomagali preživeti sezono. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Spremenil bi tudi pogoje, ki jih morajo ponudniki turističnih namestitev izpolnjevati, da lahko slovenski državljani pri njih unovčijo turistične bone. S tem bi rešili položaj tistih, ki so zaradi vladnih ukrepov svoje nastanitvene obrate zaprli.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je napovedal tudi črtanje omejitve najvišje pomoči podjetjem na zaposlenega, pri katerih se ministrstvo približuje upravičencem z visokimi fiksnimi stroški in manjšim številom zaposlenih.

Velik poudarek na spodbujanju naložb

Zajc je predstavil tudi nastajajoči načrt za okrevanje in odpornost na področju gospodarskega razvoja in tehnologije, v okviru katerega lahko gospodarstvo računa na 427 milijonov evrov nepovratnih ter 495 milijonov evrov povratnih sredstev. Ob tem je na voljo še dodatna kohezijska pomoč ministrstva z naslova pobude React EU, in sicer v višini 100 milijonov evrov, v okviru katerih je 50 milijonov evrov namenjenih pomoči turizmu.

Ministrstvo bo pri ukrepih načrta za okrevanje velik poudarek namenilo spodbujanju naložb za ustvarjanje višje dodane vrednosti produktov in storitev, povišanje dodane vrednosti na zaposlenega ter na večanje izvoza.

"Spodbujali bomo naložbe na ožjem področju raziskav in razvoja, energetske učinkovitosti, lesarstva, digitalizacije kot tudi splošne naložbe ter naložbe v turizmu," je dejal Zajc.

Slovenski turizem je lani padel na najnižjo točko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slovenski turizem je lani padel na najnižjo točko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Sredstva so namenjena projektom, ki so pripravljeni za izvedbo, skupaj pa je na voljo 180 milijonov evrov.

Gostinci s svojimi predlogi za interventni zakon

Osnutek interventnega zakona za turizem pa zaradi postavljenih pogojev vsaj gostincem ne gre naproti, ocenjuje predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju Blaž Cvar. Svoje predloge sprememb bodo posredovali ministrstvu.

"Ne moremo biti ravno zadovoljni s predlogi, ki so trenutno sicer še v fazi osnutka," je povedal Cvar in dodal, da bodo po proučitvi gradiva pripravili svoje predloge, da se "nekatere stvari vendarle še popravijo".

Nadomestilo za izpad prometa, kot ga omenja osnutek, "vsaj gostincem nikakor ne gre naproti", je ocenil Cvar. "Vsaj 50-odstotni upad prometa so utrpeli tisti, ki skoraj niso poslovali. Kajti promet, če ne posluješ en mesec, upade za okoli osem odstotkov, lani pa gostinstvo ni poslovalo pet mesecev, kar pomeni, da s tem dosegamo 40-odstotni upad prometa. Gostincem, vsaj tistim, ki so se trudili s pripravo hrane za dostavo ali prevzem, bo ta promet, s katerim pa niso ustvarili zaslužkov, da bi bilo dovolj za preživetje, predstavljal neko breme," je dejal.

Dodal je, da je lahko gostinstvo, ki je imelo 10- ali večodstotni upad prometa, ob enakih stroških zaradi nizke dodane vrednosti že v rdečih številkah. Meni, da bi morali za pomoč gostincem omenjeno mejo 50-odstotnega upada prometa znižati vsaj na 20 odstotkov.

Cvar je kritičen, da se ni upošteval njihov predlog za sorazmerno plačilo regresa in dopusta, "ki ga v panogi ob vseh teh mesecih zaprtja ne bo mogoče izplačati", nič ni bilo govora niti o morebitnem znižanju davka na dodano vrednost (DDV) za panogo, kar so nekatere države storile za pomoč turizmu in gastronomiji.