Irska je bila decembra 2013 po treh letih prva ranljiva evrska država, ki je izstopila iz t. i. programa pomoči. Foto: EPA
Irska je bila decembra 2013 po treh letih prva ranljiva evrska država, ki je izstopila iz t. i. programa pomoči. Foto: EPA

Portfelj posojil, vrednih 4,5 milijarde funtov oziroma 5,4 milijarde evrov, so z zavarovanji prodali za več kot 1,3 milijarde funtov, kolikor je slaba banka, ustanovljena leta 2009, za omenjena posojila tudi odštela. Do leta 2012 je od dolžnikov izterjala za 100 milijonov funtov.

Vodstvo slabe banke je ob tem ocenilo, da gre za pomemben korak, po njegovem mnenju pa odprodaja terjatev poteka tako, da bo za irske davkoplačevalce prinesla najboljši mogoči izkupiček.

Irska izstopila iz programa "pomoči"
Irska je bila decembra lani po treh letih prva ranljiva evrska država, ki je izstopila iz t. i. programa pomoči. To ji je uspelo brez previdnostnega posojila, kar pomeni, da je osvobojena vseh omejitev, vezanih na mednarodna posojila.

Uradni Dublin je EU in Mednarodni denarni sklad za posojila zaprosil konec leta 2010, potem ko je svetovna finančna kriza leta 2008 močno prizadela irski nepremičninski trg, banke in trg dela, država pa je za reševanje bank porabila astronomske vsote denarja.

T. i. rešilni paket je bil vreden 85 milijard evrov, v zameno pa je morala država privoliti v stroge varčevalne ukrepe.