Stare števce so zamenjali novi, elektronski, zato podjetje ukinja njihov program. Foto: BoBo
Stare števce so zamenjali novi, elektronski, zato podjetje ukinja njihov program. Foto: BoBo

Konec lanskega leta je bilo v kranjskem podjetju 860 zaposlenih, so pojasnili v podjetju. Že na začetku leta 2012 so jim predstavili ukinitev omenjenega programa in željo, da se čim večje število delavcev s tega programa prekvalificira na druga področja.

Po besedah Iskraemeca jim ta program že celo desetletje prinaša izgube, a so ga opuščali postopoma. Medtem število zaposlenih zmanjšujejo z upokojevanjem in prerazporejanjem na elektronski program, ki je v porastu, so dejali.

Pričakovano povečanje zaposlovanja leta 2016
Ker pa proizvodnja elektronskega števca zahteva le tretjino ročnega dela, vloženega v indukcijski števec, v podjetju ne pričakujejo, da se bodo naročila elektronskih števcev v dveh letih toliko povečala, da bi lahko v ta program prezaposlili vse odvečne delavce. Skokovito naraščanje povpraševanja pričakujejo šele po letu 2016, ko velika evropska elektrodistribucijska podjetja načrtujejo večji obseg menjave števcev.

Zato ne morejo vseh zaposlenih na programu indukcijskih števcev prenesti na druge programe. Ta mesec so po vnaprejšnjih dogovorih s sindikatom 26 zaposlenim vročili odpovedi delovnega razmerja, nadaljnja odpuščanja preostalih 100 delavcev na istem programu pa za zdaj niso predvidena. "Vse je odvisno od obsega naročil tega programa v letu 2014," so še pojasnili v podjetju.