Banke upnice so se ob zagotovitvi uprave o transparentni prodaji premoženja, privolile v prostovoljno poravnavo. Foto: MMC RTV SLO
Banke upnice so se ob zagotovitvi uprave o transparentni prodaji premoženja, privolile v prostovoljno poravnavo. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz s spremenjeno reorganizacijo

Znano je še, da so banke upnice koprskega Istrabenza zdaj za prostovoljno poravnavo, Petrol pa bi odkupil del terjatev skupaj s Serminom, je za TV Dnevnik poročal novinar Florjan Zupan. Natančneje o načrtu reorganizacije sicer ni želel govoriti nihče, niti predsednik uprave Bogdan Topič.

Petrol še za odkup terjatev
Po nekaterih informacijah naj bi se Istrabenz zavezal k skrajšanju roka za poplačilo bank s pet na štiri leta, pa tudi k spremembi obrestne mere za dana posojila, s čimer bodo poskušali zadovoljiti banke upnice. Petrol naj kljub nasprotovanju nadzornikov še naprej vztrajal pri odkupu terjatev, vendar manjšega od 330 miljonov.

Predsednik uprave Petrola Aleksander Svetelšek je za TV Slovenija povedal, da je bil sestanek namenjen novemu predlogu prisilne poravnave "za katerega pa mi menimo, da ni prava rešitev, saj vodi prav v stečaj", kar po njegovih besedah ni dobro "niti za banke niti za nas". Po Svetelškovih besedah bo konkreten predlog pripravljen v prihodnjem tednu.

Banke zdaj za prostovoljno poravnavo
Neuradno bo Petrol bankam v torek, še prej pa svojim nadzornikom, poslal predlog za odkup terjatev istrabenzove Energetike skupaj z drugo polovico skladišč na Serminu, kjer ima tudi predkupno pravico, za to pa se zavzema tudi država. Banke bodo tako zdaj dale prednost prostovoljni poravnavi, saj naj bi jim uprava dala tudi zagotovilo, da bodo premoženje prodajali transparentno. Pred tem pa morajo o tem prepričati tudi tri tuje banke, ki so že vložile zahtevo za stečaj.

O predlogih, ki sta jih pripravila uprava in prokurist družbe, so najprej razpravljali bančniki, nadzorniki Istrabenza pa o spremembi načrta finančnega prestrukturiranja holdinga na seji še razpravljajo.

Istrabenz s spremenjeno reorganizacijo