Predstavitve investicijskih priložnosti v Sloveniji se je udeležil tudi italijanski premier Letta. Foto: EPA
Predstavitve investicijskih priložnosti v Sloveniji se je udeležil tudi italijanski premier Letta. Foto: EPA

Slovenska premierka je ob prisotnosti italijanskega premierja Enrica Lette podjetjem iz naše zahodne sosede predstavila možnosti za vlaganja v Sloveniji.

"Verjamem, da je možnosti za krepitev sodelovanja še veliko in da imajo naši, že do zdaj zelo dobri odnosi, tudi v prihodnje velik potencial," je poudarila Bratuškova.

Po Düsseldorfu in Parizu je tretjo investicijsko konferenco v Milanu Bratuškova izkoristila za predstavitev privatizacije državnih deležev v izbranih slovenskih podjetjih, ob tem pa tudi možnosti za tuja neposredna vlaganja v Sloveniji.

Za Slovenijo predstavlja Italija drugi največji izvozni trg. Blagovna menjava med državama je lani znašala 6,4 milijarde evrov, medtem ko je menjava storitev dosegla 1,3 milijarde evrov.

Priložnosti v turizmu in avtomobilski industriji
Po obsegu tujih neposrednih vlaganj v Sloveniji se Italija uvršča na tretje mesto. "V Sloveniji je trenutno za 11,7 milijarde evrov tujih neposrednih investicij, od tega pa jih le slabih sedem odstotkov prihaja iz Italije. Poleg privatizacije in investicijskih priložnosti, predstavljenih na konferenci, se priložnosti kažejo še na področju turizma in avtomobilske industrije," je na konferenci povedala Bratuškova.

Po njenih besedah v Sloveniji deluje precej velikih, pa tudi srednjih in malih podjetij, ki so v italijanski lasti. Za italijanske vlagatelje je Slovenija privlačna destinacija za širitev svoje dejavnosti, saj cenijo motivirano delovno silo, jezikovne sposobnosti, ustrezno davčno okolje, dobro geografsko lego, izvozno usmerjenost, inovativnost in druge dejavnike.

Letta je dejal, da Italija pozorno spremlja razvoj privatizacijskih procesov v Sloveniji in po njegovem mnenju je pomembno, da pri tem svoje priložnosti prepoznajo tudi italijanska podjetja. Državi naj bi skupaj s Hrvaško pripravljali tudi strategijo o razvoju pristanišč v Jadranskem morju. Na to temo naj bi se strani prihodnje leto srečale v Sloveniji.

Bratuškova vabi italijanska podjetja
Bratuškova vabi italijanska podjetja