Alenka Bratušek se je v Essnu udeležila odprtja novih poslovnih in proizvodnih prostorov skupine Kolektor. Foto: Vlada RS
Alenka Bratušek se je v Essnu udeležila odprtja novih poslovnih in proizvodnih prostorov skupine Kolektor. Foto: Vlada RS
Bratuškova v Nemčiji išče vlagatelje

Na investicijski konferenci v glavnem mestu nemške zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija so naložbene priložnosti v Sloveniji poleg predsednice vlade Alenke Bratušek in finančnega ministra Uroša Čuferja predstavili še član uprave Slovenske odškodninske družbe Matej Runjak, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen in v. d. direktorja javne agencije Spirit Boštjan Skalar.

Po poročanju dopisnika RTV Slovenija Boštjana Anžina je bilo glavno sporočilo konference, da je Slovenija dežela priložnosti in da bo svoje gospodarske in finančne težave rešila sama.

Prav tako je premierka poudarila, da se Slovenija počasi in zanesljivo premika iz gospodarske krize, da je privatizacija eden od glavnih temeljev okrevanja slovenskega gospodarstva in da bi moralo biti gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo še močnejše.
Kje je že Slovenija?
Med težavami, ki so jih potencialni vlagatelji opisovali, je bila tudi slaba prepoznavnost države, za katero številni Nemci ne vedo, kje natančno leži.

"Naša naloga je, da pokažemo, da to, da podjetje ni v državni lasti, ni nekaj slabega, ampak je lahko predvsem dobro," je za TV Slovenija povedala premierka Alenka Bratušek o tem, da je po tajkunskih zgodbah slovenska javnost precej nezaupljiva do zasebnih vlagateljev.
Prišle tudi prestižne nemške znamke
Vlada pa se je na Twitterja tudi pohvalila, da so na konferenci imele svoje predstavnike tudi nekatere prestižne nemške gospodarske družbe, RWE, E.ON, Deutche bank, Messer ...

Bratuškova se je pred konferenco srečala tudi s tremi častnimi konzuli, ki Slovenijo zastopajo v Nemčiji - gre za Jana Philippa Reemtsmana (Hamburg), Stefana Messerja (Frankfurt) in Martina F. Bergmanna.

Minister Čufer pa se je po navedbah veleposlaništva na sedežu deželne vlade srečal z ministrom za gospodarstvo, energijo, industrijo, srednje velika podjetja in obrtništvo Severnega Porenja - Vestfalije Garreltom Duinom. V pogovoru sta pozdravila odločitev Slovenije, da prvo v seriji investicijskih konferenc pripravi prav v Düsseldorfu. Zavzela sta se tudi za spodbujanje aktivnosti nemških srednje velikih podjetij na slovenskem trgu.
Pohvalili Slovenijo
Vršilec dolžnosti direktorja agencije Spirit Boštjan Skalar pa je o konferenci dejal, da je z njo zadovoljen, saj da so predstavniki nemških podjetij Slovenijo zelo pohvalili. Nemški vlagatelji, ki so že prisotni v Sloveniji, ustvarjajo zaupanje pri drugih morebitnih vlagateljih, je dejal Skalar.

Pod okriljem Spirita so se sicer na današnji investicijski konferenci predstavljala zasebna podjetja in projekti ter naložbeno okolje, medtem ko so predstavniki Soda predstavili privatizacijo in na kratko podjetja, katerih deleže namerava prodati država. "Izkazali so ogromno interesa, to je bila odskočna deska, tudi predsednica vlade je dala zelo dobro sporočilo. Menim, da so začutili, da Slovenija misli resno," je še ocenil Skalar.

Srečanje s predstavniki slovenskih klubov
Premierka se je v sredo v Düsseldorfu že srečala s predstavniki slovenskih klubov, ki delujejo v omenjeni nemški zvezni deželi, nato pa je v bližnjem Essnu sodelovala pri odprtju nove proizvodne dvorane podjetja Kolektor KMT.

Nemčija velja za najpomembnejšo slovensko gospodarsko partnerico. Blagovna menjava med državama znaša skoraj deset milijard evrov, vendar obstaja še veliko priložnosti za poglobitev sodelovanja tako na področju blagovne menjave in storitev kot tudi na področju naložb.

Dosedanje naložbe iz Nemčije v Sloveniji so se izkazale kot uspešne, saj družbe z nemškim kapitalom večinoma poslujejo dobro, zaposlujejo delovno silo, delujejo na področju tehnologij višje dodane vrednosti in so izjemno izvozno usmerjene.

Bratuškova v Nemčiji išče vlagatelje