Italijani bodo letos veliko manj porabili, kar močno skrbi gospodarstvo. Foto: Reuters
Italijani bodo letos veliko manj porabili, kar močno skrbi gospodarstvo. Foto: Reuters

V Italijanskem združenju Confturismo Confcommercio ocenjujejo, da bodo turisti samo decembra v Italiji porabili 8,5 milijarde evrov manj, kot bi jih, če ne bi bilo omejitev potovanja.

"Italijanska turistična industrija, ki je lani ustvarila 190 milijard evrov prihodkov, bo z najnovejšimi omejevalnimi ukrepi kaznovana še strožje. To ubija turizem, ki je v popolni zapori. Od vlade pričakujemo, da bo hitro sprejela ukrepe za pomoč, kajti turizem umira," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik združenja Luca Patane.

Italijani bodo letos smučišča najverjetneje opazovali bolj od daleč. Foto: EPA
Italijani bodo letos smučišča najverjetneje opazovali bolj od daleč. Foto: EPA

Največji izpad domačih gostov

Turistične delavce najbolj skrbi izpad prihodkov od trošenja domačih turistov. Poleg omejitve gibanja namreč pričakujejo, da bodo zaradi slabšega gospodarskega stanja zategnili pasove.

Potrošniške organizacije ocenjujejo, da se bo domača poraba med prazniki zmanjšala za 20 odstotkov v primerjavi z lansko ravnijo porabe. Kar 28 odstotkov Italijanov ne namerava letos nikogar obdariti.

Nekoliko manjše bo zmanjšanje pri izdatkih za hrano, kjer poznavalci pričakujejo približno 10-odstotno zmanjšanje. V povprečju bo italijanska družina za praznovanje ob koncu leta in v času božičnih praznikov potrošila 308 evrov, kar 80 evrov manj kot lani. Največji upad porabe se pričakuje pri obiskih restavracij, kjer bo prometa najverjetneje za več kot 60 odstotkov manj.

V skladu z odlokom, ki velja od petka, bodo med 21. decembrom in 6. januarjem prepovedana potovanja med posameznimi deželami, 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa Italijani ne bodo smeli zapustiti svojih občin oziroma mest. Med izjemami sta med drugim obisk zdravnika in odhod na delo. Do 6. januarja bodo zaprta tudi vsa smučišča.