Ivo Boscarol je med drugim tudi večkratni državni prvak v letenju z ultralahkimi letali. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Boscarol je med drugim tudi večkratni državni prvak v letenju z ultralahkimi letali. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Ivom Boscarolom

Znani slovenski podjetnik Ivo Boscarol se je kot gost MMC-jeve spletne klepetalnice med drugim dotaknil tudi stavke v javnem sektorju. Povedal je, da stavko podpira, "da bomo končno videli, koliko ljudi je zaposlenih v javnem sektorju, in da bomo videli, ali država lahko funkcionira brez njih, z drugimi besedami, ali jih sploh potrebujemo, pa še poročila so krajša in več glasbe je v elektronskih medijih".

Celoten klepet z Ivom Boscarolom lahko preberete tukaj.


Boscarol: Prenizki cilji pomenijo propad
Slovence je na splošno označil za podjetne, vendar žal premalo ambiciozne, saj si po njegovih besedah prenizko postavljamo cilje, prehitro smo zadovoljni, "kar pa v današnjem svetu globalne konkurenčnosti pomeni, da boš zelo težko uspel in hitro propadel".

"Navadno politiki veliko obljubljajo le pred volitvami. Temu času jaz pravim čas pravljic. Imam občutek, da je ta vlada ta čas raztegnila na ves mandat, saj vedno samo nekaj obljublja," je o trenutni vladi povedal Boscarol in dodal, da je država in poslanci v parlamentu omogočila in legalizirala tajkune, zdaj jih pa rešuje, "žal z denarjem nas vseh".

Pipistrel izvaža v 60 držav sveta
Pojasnil je, da njegovo podjetje Pipistrel izvaža letala v 60 držav, na vse kontinente, približno enako na severno kot na južno poloblo. Kot pravi, več kot 50 odstotkov izdelkov izvozijo izven Evrope. Največja prednost podjetja je po njegovih besedah razpršen trg in s tem tudi tveganje.

Zatrdil je, da ima njegova letala v lasti 17 slovencev, med njimi pa ni znanih imen. V tujini pa so med lastniki letal Pipistrela George Gavrilović, kitarist skupine Deep purple in dirkač Della Rosa.

Boscarol ustanovil prvo zasebno tovarno letal v Jugoslaviji
Boscarol je na čelu enega najuspešnejših slovenskih podjetij z mednarodnim ugledom Pipistrel, d. o. o. Leta 1987 je Boscarol, med drugim tudi šestkratni državni prvak v letenju z ultralahkimi letali, ustanovil prvo zasebno tovarno letal v takratni Jugoslaviji, ki je sprva izdelovala jadralne zmaje, nato motorne zmaje, danes pa ajdovsko podjetje izdeluje in prodaja vrhunska ultralahka letala. Za svoje delo so dobili več uglednih nagrad.

Znan je tudi po svoji angažiranosti za izboljšanje delovnih razmer slovenskih podjetnikov in kritičnem pogledu na vladno izhodno strategijo.

Pogovor z Ivom Boscarolom