V Gorenju zdaj premlevajo prejete ponudbe. Foto: BoBo
V Gorenju zdaj premlevajo prejete ponudbe. Foto: BoBo

Gorenje je na koncu prejelo tri zavezujoče ponudbe, a v postopku zbiranja ponudb ne razkrivajo interesentov. Z nekaterimi večjimi delničarji, ki so sodelovali v postopku proučevanja priložnosti za strateška partnerstva, bodo zdaj pregledali ponudbe in nadaljnje informacije sporočili v tednu dni.

Direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir je dejal, da je oddaja treh zavezujočih ponudb dobra informacija za družbo in delničarje. Vsa tri podjetja so se ponudbo za strateško sodelovanje odločila posredovati po skrbnem pregledu poslovanja. V Gorenju bodo zdaj zavezujoče ponudbe pregledali, naslednjo informacijo o postopku pa bodo objavili do 15. maja.

Nezavezujoče ponudbe so bile štiri
Spomnimo, da so nezavezujoče ponudbe že prej oddali štirje potencialni strateški partnerji, skrbni pregled pa so opravili trije, ki prihajajo iz Azije. Vsi so aktivni v Gorenjevi panogi, torej v proizvodnji bele tehnike in gospodinjskih aparatov, in so posredovali ponudbo za prevzem najmanj 50 odstotkov in ene delnice podjetja.

Po neuradnih informacijah Financ so zavezujoče ponudbe oddala tri kitajska podjetja Haier, Hefei Meiling in Hisense Electric. Med interesenti se je sicer omenjala tudi družba Midea, ki pa naj bi bila bolj osredotočena na proizvodnjo klimatskih naprav.

Da je ponudbo oddal Hisense Electric, je za Radio Slovenija potrdil predsednik uprave borznoposredniške družbe Ilirika Igor Štemberger, ko je povedal, da je Ilirika njihov zastopnik pri oddaji ponudbe. "Trudimo se, da bi bili s ponudbo uspešni in da bi zastopali tudi končnega kupca," je dejal Štemberger.

V velenjski družbi so s 23. marcem najprej trem potencialnim partnerjem zagotovili dostop do virtualne podatkovne sobe o skupini Gorenje, obisk izbranih lokacij skupine ter sestanke s poslovodstvom družbe v aprilu. Skrbni pregled so že opravili, kdo je trojica, ki jih je Gorenje uvrstilo v ožji izbor, pa ni znano.

Začetek postopka že 2. februarja
Postopek izbora strateškega partnerja se je začel 2. februarja. Družba Rothschild & Co. je pred tem decembra stopila v stik s številnimi mednarodnimi skupinami, dejavnimi na področju gospodinjskih aparatov in z njimi povezanih panog, in preverila njihov interes za strateško partnerstvo s skupino Gorenje. V drugi polovici januarja so nato zainteresiranim poslali informacijska gradiva in postopkovno pismo, ki opredeljuje pravila in časovni okvir za oddajo ponudb.

Kot je za STA povedal direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir, bodo danes in v sredo potekale tudi seje delovnih teles nadzornega sveta Gorenja, ki se bo na seji sešel v četrtek. Obravnaval bo četrtletno poslovanje Gorenja, morebitne prispele zavezujoče ponudbe, kandidature za nov nadzorni svet družbe in domnevno sporno sponzoriranje ruskega nogometnega kluba Torpedo.

Trije azijski interesenti za Gorenje
Kdo bo kupil Gorenje
Trije azijski interesenti za Gorenje
Kdo bo kupil Gorenje