Dohodki Skupine NLB padajo. Foto: BoBo
Dohodki Skupine NLB padajo. Foto: BoBo
Marjan Kramar, Matej Narat
Kramar leta 2004, na desni takratni član uprave Matej Narat, ki je pred kratkim odstopil kot prvi mož holdinga Sava. Foto: BoBo

Predsednik uprave NLB-ja Janko Medja v izjavi za medije ob robu mednarodne konference FDI Summit Slovenia 2015 zadeve ni želel komentirati, saj da gre za podatke osebne narave. "Posameznih primerov ne komentiramo, ne zdi se mi korektno ne do ljudi ne do institucij, ker o krivdi ali nedolžnosti odloča sodišče," je dejal.

Borut Stanič je sedel v upravi Marjana Kramarja, ki je odobrila velik del posojil, ki niso bila vrnjena in so soustvarila kapitalsko luknjo v banki. Nato je bil pomočnik uprave, leta 2010 pa predsednik uprave hčerinske družbe LHB Frankfurt, ki je decembra leta 2012 vrnila bančno licenco. Letos je moral po informacijah Planet Siola banko zapustiti.
Iz banke je moral oditi tudi nekdanji direktor centra NLB za velika podjetja Tomaž Jezerc.

Požareport navaja, da naj bi banka zoper Staniča in Jezerca vložila kazenski ovadbi in odškodninski tožbi zaradi posojil, ki naj bi jih prek njiju dobilo podjetje Orka, v katerem je izpuhtelo nekaj manj kot osem milijonov evrov.

NLB sicer po naročilu bančnega regulatorja preiskuje primere, ki so mu prinesli največ izgub. Pod drobnogled je vzel 100 največjih. Kot je v politični razpravi, zakaj za NLB to počne podjetje R. U. R. Draga Kosa, povedal vodja centra NLB za skladnost poslovanja in krepitev integritete Rok Praprotnik, se v ovadbah, ki so jih do zdaj podali, pojavlja 20 ljudi. "Gre za imena, ki so večini poznana," je dodal.