"Sivka se pri nas za zdaj obnese dokaj v redu, vsaj tako je videti pri pridelovalcih, ki jo na Krasu že dalj časa gojijo. Mi smo letos imeli malo smole, saj nam je kar nekaj sadik pozeblo. Bile so še mlade, za nami pa je huda zima. Spomladi jih bomo morali dosaditi," pravi naša sogovornica. Foto: BOBO

Zdaj je pravi čas, saj se zelo povečuje povpraševanje po domačih in naravnih izdelkih.

Ingrid Dolan

"To je bilo spontano, nekaj sem o sivki prebrala v medijih. V tistem trenutku sem bila na razpotju, kaj početi. Spontano smo se odločili za gojenje sivke, ker smo imeli doma polja. Nismo pa še vedeli, kam nas bo peljala pot," je za MMC povedala Ingrid Dolgan. Po dveh letih dela imata s poslovnim partnerjem Bogdanom Križmanom v Divači svoje podjetje. Lani so izdelali kar 25.000 izdelkov iz te opojno dišeče rastline.

V prvi oddaji pete sezone Prave ideje sta gostovala Ingrid Dolgan in Bogdan Križman, ki sta ena največjih pridelovalcev sivke pri nas.

Prava ideja je na sporedu vsako sredo ob 23. uri, ponovitev pa vsak četrtek ob 16.30 na 1. programu TV Slovenija. Vabljeni k ogledu!

Izdelujejo mila in darilne izdelke
"Največ izdelujemo naravnih mil - trdih in tekočih, nato pa tudi različne darilne izdelke, dišeče vrečice, sivkine šopke. Načrtujemo tudi izdelavo kozmetike," v zanosu pojasnjuje nove načrte in ideje. Iz sivke, ki so jo zasadili na Krasu, sicer izdelkov še ni. Polna rodnost pride v tretjem letu starosti rastline, takrat pritečejo prve kapljice eteričnega olja, zato jo zdaj še uvažajo iz Hrvaške.

Dnevno naredijo od 300 do 400 mil. "Delamo jih sicer le dvakrat na teden, ostale dni pa izdelujemo dišavne vrečke in drugo." Povpraševanja po teh izdelkih pa je vedno več. Najprej so jih prodajali predvsem v trgovinah s spominki in darilnim programom, nato pa jih je pot vodila v lekarne in trgovine z naravnimi proizvodi.

"Je kot v kuhinji - eksperimentiraš"
Uspešna pot za podjetnika, ki sta se s povsem novim poslom začela ukvarjati pred dvema letoma. Informacije sta iskala po različnih krajih, pove Ingrid, tako pri tistih, ki so na Krasu že gojili sivko, pri Milku Noviču, ki je tudi doktor kemije, na Mediteranu, obiskala sta Francijo, kjer je sivka zelo prisotna.

"Najprej potrebuješ recepte, informacije od proizvajalcev, iz knjig in spleta, nato pa je to tako, kot v kuhinji - eksperimentiraš sam," se nasmeje naša sogovornica. Tudi sicer je njena poslovna filozofija pozitivna. "Vse je odvisno od lastne vizije," pravi. "Nekatere stvari se ti v nekem trenutku zdijo nemogoče, a nikoli ne smeš zapirati vrat. Tudi mi sploh nismo vedeli, da bomo lahko prišli v lekarne, a so se nam čez noč odprla vrata."

Ana Svenšek

Zdaj je pravi čas, saj se zelo povečuje povpraševanje po domačih in naravnih izdelkih.

Ingrid Dolan
Prava ideja: Sivkin butik
Prava ideja: Sivkin butik