Po poročanju izraelskih medijev je Mercator s svojih polic, domnevno zaradi pritiskov propalestinskih aktivistov, umaknil izraelske izdelke. Foto: BoBo
Po poročanju izraelskih medijev je Mercator s svojih polic, domnevno zaradi pritiskov propalestinskih aktivistov, umaknil izraelske izdelke. Foto: BoBo
Judovska naselbina Beitar Illit
Evropska unija in njene članice zastopajo stališče, da so izraelska naselja na zasedenih ozemljih nezakonita po mednarodnem pravu, da predstavljajo oviro miru in da ogrožajo rešitev izraelsko-palestinskega spora. Foto: EPA

Po poročanju nekaterih izraelskih medijev naj bi največja slovenska trgovska veriga Mercator, domnevno zaradi pritiskov mednarodnega pro palestinskega gibanja BDS (Bojkot, Dezinvesticije, Sankcije), umaknila izraelske izdelke s svojih trgovskih polic. Pri tem omenjajo, da je slovenska država lastnica deleža Mercatorja, kar seveda ni res, saj Mercator v več kot 98 odstotkih obvladuje Agrokor in z njim povezane družbe.

Zaradi Mercatorjeve poslovne strategije glede izraelskih izdelkov naj bi na zagovor na izraelsko zunanje ministrstvo poklicali slovenskega velposlanika v Izraelu, kjer naj bi mu izrazili zaskrbljenost Izraela. Hkrati pa naj bi tudi izraelski veleposlanik Šmuel Meirom kmalu predstavil izraelsko stališče slovenskemu zunanjemu ministrstvu in vodstvu Mercatorja.

Slovenska veleposlanica je bila zgolj seznanjena s tem
"Na MZZ-ju smo seznanjeni s poročanjem nekaterih izraelskih medijev o domnevnem umiku nekaterih izraelskih izdelkov z Mercatorjevih polic. O tem je bila ob robu običajnega predstavitvenega obiska v izraelskem MZZ-ju seznanjena tudi tamkajšnja veleposlanica. Napovedi, da naj bi vprašanje ob prihodnjem obisku v RS, predvidoma naslednji teden, načel tudi veleposlanik Izraela, doslej nismo prejeli,"pravijo na MZZ-ju in dodajajo, da domnevnega umika izdelkov s polic zasebnega podjetja ne morejo komentirati. Neuradno pa smo izvedeli, da izraelski veleposlanik prihaja v Slovenijo na novoletni sprejem pri predsedniku republike Borutu Pahorju.

Mercator zgolj išče optimalne vire
Iz Mercatorja pa so nam zgolj skopo odgovorili: "Mercator se v skladu z dobro poslovno prakso pri poslovanju prilagaja aktualnim tržnim razmeram, stalno išče optimalne nabavne vire in dobavitelje in spoštuje uredbe o navedbi porekla izdelkov. Vsakršne drugačne trditve so neosnovane in neresnične."

Izraelski izdelki so še na trgovskih policah
Predstavnica slovenskega gibanja BDS Nada Pretnar pravi, da so res imeli pred dobrim letom kampanjo oz. so s peticijo skušali preprečiti, da bi slovenski trgovci prodajali Jaffine izdelke. Izraelski veleposlanik, ki je pristojen za Slovenijo, pa naj bi se tedaj pritožil na MZZ-ju in pri Mercatorju. "Vprašanje je, ali so kaj potegnili od takrat," pravi Pretnarjeva, ki se je prepričala, da Mercator trenutno še vedno prodaja izraelske pridelke, tako dateljne, kot avokado in grenivke.

Sporno poslovanje z zasedenimi ozemlji
Medtem ko v Izraelu govorijo o izraelskih izdelkih, je večina držav EU-ja občutljiva na izdelke in pridelke, ki prihajajo s t. i. zasedenih ozemelj. 17 članic EU-ja, tudi Slovenija svoje državljane že nekaj časa opozorja, da pomeni poslovanje z judovskimi naselbinami na palestinskih ozemljih tveganje, tako finančno kot tveganje za ugled.

"Evropska unija in njene članice zastopajo stališče, da so izraelska naselja na zasedenih ozemljih nezakonita po mednarodnem pravu, da predstavljajo oviro miru in da ogrožajo rešitev izraelsko-palestinskega spora v smislu dveh držav. EU in države članice ne bodo priznale nobene spremembe meja izpred leta 1967, vključno z Jeruzalemom, razen tistih, o katerih se bosta dogovorili obe strani. Zahodni breg, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, Gaza in Golansko višavje so ozemlja, ki jih Izrael zaseda od leta 1967," je na svoji spletni strani zapisal MZZ.

EU zato opozarja evropske državljane in poslovne subjekte na tveganja, povezana z ekonomskimi in finančnimi aktivnostmi v omenjenih naseljih. "Finančne transakcije, investicije, nakupi, nabave, kot tudi druge gospodarske aktivnosti (vključno s storitvami, kot je turizem) v izraelskih naseljih, ali ki le-tem koristijo, vsebujejo pravna in ekonomska tveganja, ki izhajajo iz dejstva, da so izraelska naselja po mednarodnem pravu zgrajena na zasedenem ozemlju in niso priznana kot legitimen del izraelskega ozemlja. To ima lahko za posledico spore glede lastništva zemlje, vodnih virov, mineralnih in drugih naravnih virov, ki bi lahko bili predmet nakupa ali investicije," še dodajajo na MZZ-ju in opozarjajo, da je treba upoštevati tudi mogoče kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic.

Mercator umaknil sporne izdelke
Glede trgovanja z izdelki iz naselbin na zasedenih ozemljih so pred poldrugim letom v Mercatorju za MMC pojasnili, da so že pred časom ustavili nabavo sadja in zelenjave iz Izraela. "Našim potrošnikom želimo zagotoviti, da izdelki, ki jih prodajamo na naših policah, ne prihajajo s spornega ozemlja," sporočajo. "Tako našim kupcem omogočamo kakovosten nakup, hkrati pa skrbimo za ohranjanje ugleda Mercatorja," so zapisali.