Lekarna Ljubljana je pod vodstvom Marka Jakliča prodajala zdravila, za katera ni imela dovoljenja. Foto: BoBo
Lekarna Ljubljana je pod vodstvom Marka Jakliča prodajala zdravila, za katera ni imela dovoljenja. Foto: BoBo

Novico o sodbi so posredovali iz Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Lekarna Ljubljana je namreč leta 2009 dala v promet industrijsko izdelana zdravila tablete Metafen, Ascalcin Plus z okusom limone, Ascalcin Plus z okusom grenivke, tablete Paracetamol, tablete Rhinafen, kapsule Glukozaminin in tablete vitamina C, pri čemer ni dobila dovoljenja za promet z zdravilom ter jih označevala in predstavljala kot galenske izdelke. Agencija je v postopku proti zavodu ugotovila kršitev zakona o zdravilih.

Tako je JAZMP na osnovi kršitve konec januarja 2010 izdal upravno odločbo, s katero je prepovedal izdelavo in promet z omenjenimi zdravili. Agencija je takrat izdala tudi 8.000 evrov kazni za podjetje in 400 evrov za odgovorno osebo.

Korupcija in prepoved izdelave
Poleg tega so odredili tudi prepoved nadaljnje izdelave teh izdelkov v galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana. Primer je obravnavala tudi protikorupcijska komisija in ugotovila, da je lekarna s prodajo "zdravila brez dovoljenja za promet z namenom pridobitve neupravičene premoženjske koristi" ravnala koruptivno.

V Lekarni Ljubljana so sodbo prejeli in jo še proučujejo. Ob tem pa pojasnjujejo, da je bil omenjeni spor tudi posledica zakonsko nejasne razmejitve med industrijskimi in galenskimi izdelki. "Vsa zdravila, ki pridejo iz našega galenskega laboratorija, so varna in učinkovita, sam laboratorij pa ima vse potrebne certifikate in je nadzorovan s strani pristojnih institucij," so navedli.