Prvi nadzornik Zavarovalnice Triglav je v bran vzel predsednika uprave. Foto: MMC RTV SLO
Prvi nadzornik Zavarovalnice Triglav je v bran vzel predsednika uprave. Foto: MMC RTV SLO

Dodal je, da je Rakovec za svoje delovanje imel vsa pooblastila in soglasja, zato ni ravnal nezakonito. V javnost so namreč prišla anonimna pisma, ki Rakovcu v obdobju od leta 2007 naprej očitajo, da je v času, ko je bil direktor ljubljanske enote Triglava, udeležen v poslih z neposredno ali posredno povezanimi družbami oziroma poslih, za katere ni imel pooblastil, v skupni vrednosti nad tri milijone evrov. Nepovratna sredstva in druge ugodnosti naj bi dodeljeval podjetju svoje žene in drugim lastniško povezanim družbam, opravljena mizarska dela v svoji hiši pa naj bi plačal iz sredstev Zavarovalnice Triglav. Naročal naj bi tudi promocijske, preventivne in druge proizvode pri povezanih osebah in po nesorazmerno visokih cenah ter trgoval z delnicami na podlagi notranjih informacij.

Jamnik je pojasnil, da so tri očitke, navedene v anonimkah, preverile prejšnje revizije, eno izmed navedb preverja Agencija za trg vrednostnih papirjev, najnovejši dve pa je pod drobnogled vzela služba notranje revizije, ki pa pri Rakovcu ni ugotovila nobenih nepravilnosti in kršitev.

Nad anonimke, če bo treba, tudi s kazenskimi ovadbami
Zato je nadzorni svet sprejel stališče, da je verodostojnost anonimk vprašljiva, Zavarovalnica Triglav pa bo uporabila vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito svojega ugleda in imena ter ugleda predsednika uprave. Če bo ugotovljeno, da so se pri anonimnih prijavah zgodile zlorabe pravic, osebnih podatkov, notranjih informacij, izdajale poslovne skrivnosti ali da so bile podane krive ovadbe, bo Triglav vložil ustrezne kazenske ovadbe.

Uprava po Jamnikovih besedah dela dobro in dosega odlične rezultate, družba pa je pod vodstvom Rakovca iz izgube prišla v dobiček. Ta je v prvih devetih mesecih letošnjega leta znašala 32 milijonov evrov.

Ker se eden izmed očitkov Rakovcu nanaša tudi na nakup promocijskega materiala za 10.500 evrov, za kar ni imel soglasja uprave, čeprav bi ga moral imeti, so novinarji želeli videti soglasje oziroma želeli vedeti, ali ga je videl vsaj Jamnik. Ta je dejal, da je to stvar notranje revizije, ki je ugotovila, da kršitev ni bilo. Na vprašanje, ali je zato, da se dvom o ravnanju Rakovca razblini, dovolj le notranja revizija, pa je Jamnik odgovoril, da bodo posamezna ravnanja predsednika uprave v okviru prevetritve letnega poročila, če bo to potrebno, preverili tudi zunanji revizorji.