Zoran Janković bi bil tudi brez Mercatorja pomemben in vpliven človek, je dejal Peter Frankl, direktor časopisa Finance. Foto: RTV SLO/M. K. L.
Zoran Janković bi bil tudi brez Mercatorja pomemben in vpliven človek, je dejal Peter Frankl, direktor časopisa Finance. Foto: RTV SLO/M. K. L.
Modri salon Grand hotela Union je bil poln tako Mercatorjevcev kot drugih pomembnih slovenskih gospodarstvenikov. Foto: RTV SLO/M. K. L.
Najboljše moštvo
Knjigo sta poleg avtroja na pot pospremila tudi Peter Frankl in Srečko Mrvar. Foto: RTV SLO/M. K. L.

Knjigo Najboljše moštvo je eden prvih prebral Peter Frankl, direktor in odgovorni urednik poslovnega dnevnika Finance. Sam pravi, da je o Mercatorju veliko pisal, a ne zato, ker bi ga Mercator kupil, ampak zato, ker Zoran Janković vleče.

Janković se prodaja ...
Poudaril je, da se njihov časopis celo bolje prodaja takrat, ko je na naslovnici oče Mercatorja. Da je Mercator dejansko družina, je danes potrdila tudi udeležba številnih pomembnih akterjev Mercatorjeve verige, ki so sedeli ob boku Zoranu Jankoviću na predstavitvi knjige, in tudi tistih, ki so samo od daleč opazovali, kdaj bo Zorana lahko nekdo premaknil iz tega položaja in koga nastavil. Frankl je danes v uvodnem govoru še poudaril, da je Mercator bil, je in bo ena najboljših slovenskih družb in da je Janković oče Mercatorja, Žiga Debeljak, zdajšnji predsednik uprave, pa sin. Na vprašanje, ali ga je odstavila politika, pa je odgovoril, da ga je politika nastavila in tudi odstavila.

In kaj pravi o knjigi avtor ...
Glavno zgodbo pripovedujeta dve "mercatorjevki" - Živa in Zala. Na koncu pripovedovalec Živi in Zali razodene, kaj se bo pravzaprav zgodilo ... Več si seveda lahko preberete sami. Mi vam razkrivamo samo še to, da so prišle malce v šali, na dan odprtja tudi prve ponudbe iz tujine, idealen prevod knjige pa bi bil v takem primeru "The dream team" ali po slovensko Sanjsko moštvo.

M.K.L