Voditelji so pozdravili napredek v sodelovanju med Kitajsko in državami Srednje ter Vzhodne Evrope. Foto: EPA
Voditelji so pozdravili napredek v sodelovanju med Kitajsko in državami Srednje ter Vzhodne Evrope. Foto: EPA
Ven je v Varšavi sklenil svojo evropsko turnejo. Foto: EPA
Varšava
Janša se je ločeno sešel tudi s poljskim premierjem Tuskom. Foto: EPA

Srečanje v poljski prestolnici, ki je bilo namenjeno razpravi o možnostih nadaljnjega gospodarskega sodelovanja med regijo in Kitajsko, je po besedah slovenskega premierja prineslo "neko dodano vrednost". Po navadi se na takih dogodkih le postavljajo okviri in formalne možnosti sodelovanja, tokrat pa je kitajska stran ponudila nekatere zelo konkretne ukrepe, je v pogovoru z novinarji v Varšavi pojasnil Janša.

Posebej je izpostavil deset milijard evrov vredno posebno posojilno linijo za investicije v državah Srednje in Vzhodne Evrope ter poseben investicijski fond v višini 500 milijonov evrov, ki je namenjen samo tej regiji.

Kot dodano vrednost srečanja je Janša izpostavil tudi dejstvo, da je bila v skupni izjavi po srečanju premierjev izražena težnja, da se sodelovanje med stranema formalizira, da se nadaljuje tudi v prihodnjih letih in da se bodo vsi ti mehanizmi, ki jih je za zdaj ponudila predvsem Kitajska, vključno s finančnimi, nadaljevali.

V omenjeni izjavi so voditelji med drugim pozdravili napredek v sodelovanju med Kitajsko ter državami Srednje in Vzhodne Evrope v zadnjih letih ter izrazili interes za nadaljnjo krepitev. Posebej so potrdili pomen tesnejših gospodarskih vezi ter izrazili pripravljenost na njihovo nadaljnje poglabljanje.

Kitajci čakajo Slovenijo
Premier Janša je imel pred večstranskim srečanjem dopoldne dvostranske pogovore z Venom, s katerim sta govorila predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama. Glede teh pogovorov je Janša potrdil, da je med stranema govora tudi o morebitnih kitajskih vlaganjih v modernizacijo železniške infrastrukture v Sloveniji v povezavi z Luko Koper. To je eno izmed zelo pomembnih pristanišč za uvoz in izvoz kitajskega blaga v Evropo, hkrati pa je to blago zelo pomembno za Luko Koper.

V povezavi s temi vlaganji je žogica zdaj na slovenski strani in Kitajci na odgovor Slovenije čakajo že nekaj časa - že v mandatu prejšnje slovenske vlade je bilo veliko stvari začetih in obljubljenih, nato pa zaradi politične krize ni bilo odgovora. Zdaj so vsa še odprta vprašanja preučili in kitajski strani obljubili odgovore v nekaj mesecih, je povedal Janša.

Kitajsko-slovenska trgovinska menjava iz leta v leto narašča, a je glede na potencial Kitajske še vedno relativno skromna in obstaja veliko priložnosti za poglobitev sodelovanja. Blagovna menjava je tako lani znašala slabih 600 milijonov evrov, kar pomeni 11-odstotno povečanje glede na leto 2010, vendar pa Slovenija pri tem meri velik primanjkljaj.

Slovenska podjetja so na kitajskem trgu večinoma - z redkimi izjemami - malo poznana. Tudi omembe vrednih kitajskih naložb v Sloveniji za zdaj ni, vendar pa naj bi bili Kitajci zainteresirani za sodelovanje predvsem na področju infrastrukture in prometa ter energetike.

Ven s srečanjem v Varšavi končuje evropsko turnejo, v okviru katere je bil še na Islandiji, Švedskem in v Nemčiji ter nato v sredo prispel na uradni obisk na Poljsko. Tako kot celotna turneja je tudi današnje dogajanje predvsem gospodarsko obarvano.

Prvo srečanje z Milanovićem
Ob robu srečanja premierjev Srednje in Vzhodne Evrope s predsednikom kitajske vlade se je Janša ločeno sešel tudi s premierjema Hrvaške Zoranom Milanovićem in Poljske Donaldom Tuskom.

Z Milanovićem se je Janša srečal prvič od oblikovanja novih vlad v obeh državah, naslednje srečanje pa se obeta že kmalu. S hrvaškimi sogovorniki so na kratko preleteli področja sodelovanja in se predvsem dogovorili za srečanje, ki bo v kratkem - verjetno že naslednji mesec v Ljubljani. To bo tudi priložnost, da gredo poglobljeno skozi odprta vprašanja, ki še ostajajo med državama, je dejal Janša.

O konkretnem datumu ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe v Sloveniji niso govorili, saj tega datuma Slovenija še nima, bo pa pogodbo ratificirala v roku, je zatrdil slovenski premier.

Obisk urada za demokratične institucije
Slovenski premier je obiskal tudi prostore urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice (Odihr) ter se z direktorjem urada Janezom Lenarčičem pogovarjal o konkretnih dejavnostih in načrtih Odihrja.