Poleti so številni opozarjali, da vlada in koalicija zakone sprejemata preveč na hitro, brez prave razprave v državnem zboru. Foto: BoBo
Poleti so številni opozarjali, da vlada in koalicija zakone sprejemata preveč na hitro, brez prave razprave v državnem zboru. Foto: BoBo
"Vlada se nič ne čudi"

Bonitetna agencija Moody's je v četrtek spet znižala oceno posojilnega dolga Sloveniji, napovedi za naprej pa je ohranila negativne. Moody's kot glavni razlog za znižanje bonitetne ocene Slovenije z A2 na Baa2 navaja težave slovenskih bank, ki potrebujejo dodatne dokapitalizacije, s čimer se povečujejo tveganja za državni dolg. Moody's na koncu tudi svari, da je Slovenija v vse večji nevarnosti, da doživi finančni šok.

Vlada odločitev agencije močno obžaluje. Razočarana je nad neupoštevanjem številnih ukrepov vlade na področju konsolidacije javnih financ ter političnega soglasja o reševanju vprašanja fiskalnega pravila in upravljanju slabih bančnih terjatev. Kot poudarjajo na ministrstvu za finance, se Slovenija po makroekonomskih kazalcih ne more primerjati z najranljivejšimi evrskimi državami.

Manj presenečena nad ocenami je ekonomska stroka. Finančni trgi so že okrepili pritisk na Slovenijo, gospodarstvo pa opozarja, da bo zdaj denar za podjetja še dražji.

Agencija Standard & Poor's (S&P) je oceno Sloveniji znižala za eno stopnjo, z A+ na A, napovedi za naprej pa je tako kot Moody's ohranila negativne. S&P je med razlogi za znižanje ocene navedel naraščajočo politično polarizacijo in pomanjkanje konsenza med koalicijskimi političnimi strankami. To po oceni agencije predstavlja tveganje za načrtovane strukturne reforme v državi.

Janša se je na Twitterju odzval na vest spletnega portala 24ur.com z naslovom "Vlada se čudi, finančni trgi pa krepijo pritisk na Slovenijo".

"Vlada se nič ne čudi"