Januarja so se življenjske potrebščine pocenile za 0,4 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Januarja so se življenjske potrebščine pocenile za 0,4 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Indeksi cen življenjskih potrebščin
Indeksi cen življenjskih potrebščin januarja 2009 (klikni za povečavo). Foto: Surs
Deleži glavnih skupin v indeksu cen življenjskih potrebščin v letih 2008 in 2009 (klikni za povečavo). Foto: Surs

Trend zniževanja inflacije, ki se je začel julija lani z zniževanjem cen nafte in umirjanjem rasti cen hrane, se tako nadaljuje, kar je značilno za celotno evrsko območje.

Umar

Na njihovo znižanje so podobno kot v preteklih letih močno vplivale zimske posezonske razprodaje. Oblačila so bila cenejša za 13,8 odstotka, obutev za 13,7 odstotka, oblačilni dodatki pa za 4,6 odstotka.

Da je bilo januarsko znižanje cen zaradi sezonskih dejavnikov pričakovano, so povedali tudi na Umarju, kjer umirjanje rasti cen napovedujejo tudi za prihodnje mesece.

Umar ugotavlja, da cene tekočih goriv in ogrevanja niso prispevale k inflaciji, ampak je imela pozitiven prispevek k inflaciji v skupini energetika višja cena elektrike.

1,6-odstotna rast cen na letni ravni
Rast cen na letni ravni se je znova znižala in je zdaj 1,6-odstotna, medtem ko je bila v istem obdobju lani 6,4-odstotna. Znižala se je tudi povprečna 12-mesečna rast, ki je zdaj 5,2-odstotna. V letu dni so se najbolj podražili izdelki in storitve v skupinah zdravje (9,5 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve in stanovanjska oprema (6,5 odstotka), izobraževanje (6 odstotkov) in hrana ter brezalkoholne pijače (3,5 odstotka).

Januarja dražje blago dnevne porabe
Blago se je januarja skupaj pocenilo za 0,7 odstotka, storitve pa so se v povprečju podražile za 0,2 odstotka. Podražilo se je predvsem blago dnevne porabe, in sicer za 1,6 odstotka, medtem ko sta se pocenili poltrajno blago (10 odstotkov) in trajno blago (0,3 odstotka).

Znižanje cen januarja so v Sursu ugotovili tudi v skupini rekreacija in kultura (0,9 odstotka) in izobraževanje (0,1 odstotka). V skupini rekreacija in šport se je zaradi razprodaj najbolj pocenila športna oprema (8,3 odstotka), znižale pa so se tudi cene počitnic v paketu. Podražile so se igre in igrače.

Dražje hrana, elektrika, zdravstvene storitve
Januarja so se cene najbolj zvišale v skupinah hrana in brezalkoholne pijače (2,3 odstotka), zdravje (2,2 odstotka), stanovanje (1,3 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (0,9 odstotka) ter prevoz (0,6 odstotka).

Prvi mesec v letu so billi tako dražji sadje in zelenjava, gazirane in negazirane pijače, kava, čaj, kakav in sveže ter predelano meso. Že drugi mesec zaporedoma so se podražile bolnišnične storitve, zdravila in medicinski izdelki ter zdravstvene in zobozdravstvene storitve.

Kot je znano, se je podražila tudi električna energija, kar je vplivalo na podražitev v skupini stanovanje. V skupini prevoz so se podražila trda goriva, medtem ko se je cena tekočih goriv, plina in daljinske energije znižala.

K skupni mesečni rasti cen so 0,4-odstotne točke prispevale podražitve hrane in brezalkoholnih pijač, 0,3-odstotne točke goriva in energija, po 0,1-odstotne točke pa zdravje, gostinske in nastanitvene storitve ter druge podražitve.

Tudi merjenje s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin je januarja pokazalo deflacijo (-0,3 odstotka). Letna rast cen se je znižala na 1,4 odstotka (lani 6,4 odstotka), povprečna letna pa na 5,1 odstotka (lani 4,1 odstotka).

Inflacija nižja tudi v evroobmočju
Januarska inflacija se je v območju evra znižala za pol odstotne točke in je po prvi oceni Eurostata znašala 1,1 odstotka. Medletna inflacija naj bi se po napovedih Umarja še naprej zmanjševala, kar je posledica visokih cen hrane in energentov v lanskem prvem polletju ter pričakovane nizke rasti gospodarske aktivnosti.

Letna stopnja inflacije v članicah Evropske monetarne unije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je decembra 2008 znašala 1,6 odstotka, v državah članicah EU-ja pa 2,2 odstotka. Najvišjo letno stopnjo inflacije je imela Latvija (10,4 odstotka), najnižjo pa Luksemburg (0,7 odstotka). Slovenska je decembra lani znašala 1,8 odstotka.

A. K. K.

Trend zniževanja inflacije, ki se je začel julija lani z zniževanjem cen nafte in umirjanjem rasti cen hrane, se tako nadaljuje, kar je značilno za celotno evrsko območje.

Umar