V Umarju napovedujejo, da se gospodarska kriza še ne bo tako kmalu končala. Foto: MMC RTV SLO
V Umarju napovedujejo, da se gospodarska kriza še ne bo tako kmalu končala. Foto: MMC RTV SLO
Umar: Nismo še na dnu

Kot navaja Urad za makroekonomske analize in razvoj, bosta posledici nizke gospodarske rasti manjša proizvodnja ter manjše število investicij v gradbeništvu. S tem se bo povečalo število brezposelnih (v zadnjem četrtletju leta 2008 je naraslo za več kot desetino oz. za 7.000 glede na oktober, trenutno pa je brez dela okoli 74.000 ljudi), nižje pa bodo tudi plače.

Novembrska rast plač je bila v Sloveniji najnižja v zadnjih štirih letih. Medletna rast skupnih bruto plač je tako 11. mesec v letu 2008 znašala 3,9 odstotka, čeprav je javni sektor še zaznaval razmeroma visoko medletno rast plač.

Dodatno branje:
Umar: Ekonomsko ogledalo

Primanjkljaj presegel 1,8 mrd. evrov
Zaradi upočasnjene rasti je novembra primanjkljaj na tekočem računu plačilne bilance v 11 mesecih presegel 1,8 milijarde evrov. Ker se je ob koncu leta začela umirjati tudi rast javnofinančnih prihodkov, je Slovenija leto 2008 končala z negativnim neto položajem do proračuna Unije v višini 64,7 milijarde evrov.

Decembra se je inflacija na medletni ravni še znižala, tako da je zdaj 2,1-odstotna. Po besedah prvega moža Umarja Boštjana Vasleta je umirjanje inflacije predvsem posledica umirjanja cen surovin na svetovnih trgih, poleg tega pa tudi slabih rezultatov v gospodarstvu.

Znižanje izvoza največje, odkar so na voljo podatki
Omeniti velja, da se je novembra gospodarska aktivnost v Sloveniji bistveno upočasnila. Na Umarju tako opozarjajo, da je bilo novembrsko medletno znižanje izvoza blaga (-14,2 odstotka) in obsega industrijske proizvodnje v predelovalnih dejavnostih (-12,7 odstotka) največje, odkar so na voljo podatki.

Novembra lani je bila prvič v letu 2008 nižja tudi vrednost opravljenih gradbenih del (-8,1 odstotka), medtem ko se je umirjanje rasti nadaljevalo še v trgovini na drobno. Temu primerni so tudi obeti za prihodnje mesece, Kazalec gospodarske klime se je tako januarja znižal na najnižjo raven od začetka merjenja.

M. N.

Umar: Nismo še na dnu