Carlos in Carole Ghosn na filmskem festivalu v Cannesu leta 2017. Foto: Reuters
Carlos in Carole Ghosn na filmskem festivalu v Cannesu leta 2017. Foto: Reuters

Ghosnova žena Carole naj ne bi neposredno pomagala možu pri begu, naj pa bi aprila lani med zaslišanjem na tokijskem sodišču lagala o srečanju z neimenovanim posameznikom. "Nalog za aretacijo Carole Ghosn je patetičen," je dejala Ghosnova odvetnica.

Ghosn je prejšnji teden zanikal navedbe, da so mu pri pobegu v Libanon pomagali družinski člani. "Medijske navedbe, da so pri mojem odhodu iz Japonske sodelovali moja žena Carole in drugi družinski člani, so neresnice. Odhod sem organiziral sam," je zatrdil.

Na Ghosnov pobeg se je odzval tudi japonski avtomobilski proizvajalec Nissan, ki naj bi ga Ghosn oškodoval s finančnimi malverzacijami. Ghosnovo dejanje je ostro obsodil in napovedal nadaljevanje pravnih postopkov proti njemu.

108 dni preživel v priporu

Ghosn, ki je na Japonskem čakal na sojenje zaradi finančnih malverzacij, je po prihodu v Libanon poudaril, da je pobegnil pred krivicami in političnim preganjanjem na Japonskem. Po aretaciji novembra leta 2018 je preživel 108 dni v priporu ob zelo strogih pogojih. Prav tako je moral stroge pogoje spoštovati po plačilu varščine, država mu je denimo predpisovala, kje lahko živi in kdaj lahko vidi ženo.

Interpol razpisal tiralico

Interpol je za Ghosnom prejšnji teden razpisal tiralico. Libanon dogovora o izmenjavi osumljencev z Japonsko nima. Nekdanji menedžer, ki ima libanonsko, francosko in brazilsko državljanstvo, naj bi bil v Libanonu zaslišan ta teden, ko naj bi tudi stopil pred novinarje.
Podrobnosti Ghosnovega pobega sicer še vedno niso jasne. Svoj dom v Tokiu naj bi nekdanji menedžer zapustil 29. decembra okoli poldneva. Z japonskega letališča Kansai 400 kilometrov zahodno od prestolnice naj bi poletel z zasebnim letalom malo po 23. uri na isti dan.

Ghosna naj bi po poročanju japonske televizije NHK skrili v velik kovček. Tega na letališču niso pregledali z rentgenom, saj je bil prevelik, da bi ga poslali skozi napravo. Tudi sicer letališča na zasebnih poletih pogosto ne pregledajo vse prtljage na željo operaterjev ali pilotov.

Danes je NHK poročal, da sta Ghosnu po najnovejših ugotovitvah japonskih preiskovalcev pri begu pomagala dva ameriška državljana.